Zdravlje

Stres različito utječe na muškarce i žene

Stres drugačije utječe na žene i muškarce! Dok muškarci na psihički stres reaguju promjenom krvnog pritiska i brojem otkucaja srca, žene doživljavaju ishemiju miokarda, to jest smanjen protok krvi do srca, pokazalo je istraživanje.

Stres - Arhiva

U istraživanju Duke centra za srce Univerziteta Duke učestvovalo je 56 žena i 254 muškarca kojima su dijagnostifikovana oboljenja srca uzrokovana psihičkim stresom.

Rezultati su otkrili da menstalni stres različito utiče na kardiovaskularno zdravlje muškaraca i žena. Moramo prepoznati tu razliku pri ocjenjivanju i liječenju pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima – zaključio je Zainab Samad, voditelj istraživanja i profesor medicine na Univerzitetu Duke u SAD-u.

Nakon što su prošli osnovno testiranje, učesnici u istraživanju su provedeni kroz tri psihički stresna posla.

Istraživači u između poslova proveli ehokardiografiju kako bi proučili promjene u srcu, uzeli uzorke krvi, te izmjeri krvni pritisak i otkucaje srca ispitanika. Otkrili su da su žene doživjele veću agregaciju trombocita nego muškarci, što utiče na stvaranje krvnih ugrušaka, piše “Ljepotaizdravlje“.

Osim toga, žene su za razliku od muškaraca doživjele veći porast negativnih emocija tokom mentalnih testova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh