Zdravlje

Pažljivo sa kontaktnim sočivima: Ova greška može da vas košta vida

Imate samo jedan par očiju, zato vodite računa o njima.

kontaktna sočiva- ilustracija

Kontaktna sočiva su efikasan način za korekciju vida i odlična zamjena za naočare.

Ukoliko o njima ne brinete na pravi način, mogu dovesti do ozbiljnih povreda očiju i infekcija.

Pitali smo stručnjake, možete li spavati sa sočivima?

Ona zahtijevaju visok nivo higijene, savjetuje se temeljno pranje i sočiva, ali i ruku prije upotrebe. Oftalmolozi su striktno protiv spavanja sa sočivima. Kažu da je čak i dremanje na kratko potencijalna opasnost.

Kisik iz zraka je važan za zdravlje rožnjače. Moderno dizajnirana meka sočiva omogućavaju dovoljan dotok kisika kroz sočivo, ali situacija je drugačija kada spavamo. Kada su oči zatvorene smanjuje se raspoloživi kisik i potencijalno možete da stvorite probleme na očima – kaže doktorka Nigel Best.
Spavanje sa kontaktnim sočivima povećava rizik od komplikacija, poput razvoja čira na rožnjači, što može da bude vrlo bolno.

Iako ova pojava može da se izliječi, postoji mogućnost dugoročnog oštećenja vida – upozorava ona.
Čir na oku je zapravo oštećenje rožnjače koje je izuzetno bolno. Brza intervencija smanjuje šansu za širenje problema. Ukoliko posumnjate na ovaj problem, najbolje je odmah se javiti ljekaru, jer odaganje odlaska kod stručnog lica može da napravi veću komplikaciju.

Sočiva zahtijevaju visok nivo odgovornosti i discipline. Čistite ih i odlažite u predviđeno mjesto za njih. Ako zaspite sa njima ona će biti malo suhlja i teže ćete ih izvaditi.

Ako primjetite crvenilo, bol ili smanjen vid ili ne možete da izvadite sočiva, potražite odmah savjet ljekara.

Sačekajte nekoliko minuta prije nego što pokušate da uklonite sočiva.

Po potrebi koristite kapi za sočiva, jer će ih one navlažiti što će omogućiti lakše uklanjanje.

Ukoliko ste zaspali sa sočivima, ujutru ih skinite i tog dana in ne nosite, kako biste mogli da provjerite da li imate neku nelagodu u očima, piše “Stil“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh