Zdravlje

Šta žene trebaju znati o karcinomu dojke u 30. i u 50. godini

Ne čekajte do sljedećeg zakazanog redovnog pregleda

Rak dojke - Blogspot.com

Šta žene trebaju znati o karcinomu dojke u 30. i u 50. godiniPrije 11h KOMENTARI
Ne čekajte do sljedećeg zakazanog redovnog pregleda

Redovni pregledi mogu pomoći u otkrivanju karcinoma dojke što je ranije moguće, čime se povećavaju šanse uspješnog liječenja te bolesti, kažu njemački stručnjaci.

Evo što bi o tome trebale znati žene u dobi od trideset i od pedeset godina:

Nakon što napune 30 godina, trebale bi jednom godišnje obaviti redovni ginekološki pregled koji uključuje i manualni pregled grudi. Između dvije posjete ginekologu vrlo je važno da žene redovno same obavljaju pregled dojki kako bi primijetile bilo kakvu promjenu. O tome kako se to radi trebao bi ih informisati njihov doktor.

Osim fizičkog pregleda grudi žene koje imaju 50 i više godina trebale bi redovno obavljati mamografiju svake dvije godine, osim u slučaju kada porodična istorija bolesti, povezana uz karcinom dojke, ne navede liječnika da predloži raniji pregled ili češće radiološke preglede,piše Fokus

Najvažnije pravilo glasi: osjetite li kvržicu, promjenu u veličini ili udubljenje u dojci, trebali biste se odmah javiti ginekologu. Pritom ne čekajte do sljedećeg zakazanog redovnog pregleda, poručuju doktori.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh