Zdravlje

Šta žene treba da znaju o karcinomu dojke u 30. i u 50. godini

Redovni pregledi mogu pomoći u otkrivanju karcinoma dojke što je ranije moguće, čime se povećavaju šanse uspješnog liječenja te bolesti, kažu njemački stručnjaci.

Rak dojke - Blogspot.com

Evo šta bi o tome trebalo da znaju žene u dobi od trideset i od pedeset godina.

Nakon što napune 30 godina, trebalo bi jednom godišnje obaviti redovni ginekološki pregled koji uključuje i manualni pregled grudi.

Između dvije posete ginekologu vrlo je važno da žene redovno same obavljaju pregled dojki kako bi primijetile bilo kakvu promjenu. O tome kako se to radi trebalo bi da ih informiše njihov ljekar.

Osim fizičkog pregleda grudi, žene koje imaju 50 i više godina trebalo bi redovno da obavljaju mamografiju svake dvije godine, osim u slučaju kada porodična historija bolesti, povezana uz karcinom dojke, ne navede ljekara da predloži raniji pregled ili pak češće radiološke preglede.

Najvažnije pravilo glasi: osjetite li kvržicu, promjenu u veličini ili pak udubljenje u dojci, trebalo bi odmah da se javite ginekologu, piše “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh