Zdravlje

Znakovi koji upućuju na probleme sa zdravljem: Šta vam govore drhtave ruke

Problem možete riješiti konzumacijom namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine

Problem možete riješiti konzumacijom namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine

aura

Lomljivi nokti, pa i drhtave ruke, mogu reći mnogo o zdravlju vašeg organizma, tvrde stručnjaci.

Nedostatak cinka
Drhtanje ruku: Ako vam se ruke nekontrolirano tresu, za početak ne paničarite, jer se može raditi o previše kofeina ili premalo sna,prenosi Avaz.

Neki lijekovi, poput onih za astmu i protiv depresije, mogu uzrokovati ovu pojavu.

No, ako vam se ruke prečesto nekontrolirano tresu, vrijeme je da posjetite ljekara, jer se može raditi i o Parkinsonovoj bolesti, rekao je dr. Dejvid E. Bank (David), profesor dermatologije iz Njujorka.

Lomljivi nokti – Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cinka.

Prema riječima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ako je to razlog, dodajte ga prehrani.

Posjeta ljekaru
Bijele mrlje na noktima – Ova pojava uglavnom se povezuje s lošim prehrambenim navikama, tačnije s pomanjkanjem cinka, kalcija i željeza u organizmu.

Problem možete riješiti suplementima i konzumacijom namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

Tanki, mekani i savitljivi nokti – Ovakvi nokti mogu ukazivati na nedostatak kalcija ili proteina.

Pazite da u prehranu unesete dovoljno mliječnih proizvoda, kao i sardina i špinata. Ako to ne pomogne, posjetite ljekara.

Perutanje kože
Ako vam se koža na prstima iznenada počne perutati, možda vašem organizmu nedostaje vitamina B. Ovaj vitamin potiče rast noktiju i obnovu kože, a, također, stvara prirodnu barijeru koja kožu štiti od isušivanja. Osim dodataka prehrani, možete ga pronaći u ribama, kikirikiju, gljivama, avokadu…

Plavi nokti
Ako vam nokti postanu plave boje, to bi značilo da ne dobivaju dovoljno kisika. Razlog može biti bolest dišnog sistema ili Rejnoov sindrom. Do ove pojave može doći i kod osoba sa slabom cirkulacijom. Ipak, ako su vaši nokti kontinuirano plavi, potražite savjet ljekara.

Znojni dlanovi
Ako imate problema sa znojenjem dlanova, provjerite da problem nije hiperhidroza, stanje prekomjernog i nekontroliranog znojenja. Kod većine ljudi hiperhidroza se očituje znojenjem tačno određenih dijelova tijela poput dlanova, pazuha ili stopala.

Ukočenost zglobova
Ukočenost zglobova prstiju i šake prvi je znak reumatoidnog artritisa. Popraćeno je upalom zglobova i oteklinama. Ukočenost dolazi odjednom i kroz jedan do dva dana može zahvatiti sve zglobove na šaci. Ako primijetite ove promjene, obratite se ljekaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh