Zdravlje

Hrana je često GLAVNI UZROK: GLAVOBOLJE MOGU DA NASTANU ZBOG JOGURTA I SIRA! Ako hoćete da je spriječite ove namirnice ne smijete da JEDETE

Migrena je srednje jaka do jaka glavobolja. A ako se ne liječi, traje od četiri do 72 sata. Kod 60 posto ljudi bol je lokalizovan na polovini glave te se dok traje širi na cijelu glavu ili može promjeniti stranu.

No image - Haber.ba

Mnogi su uzročnici koji utiču na migrenski napad – od menstrualnog ciklusa ili ovulacije, čokolade, sireva, avokada i alkohola pa do nedovoljnog unosa tečnosti, manjka ili viška sna te stresa, a okidač mogu biti i uticaji raznih hemikalija, jakih mirisa ili lijekova, prenosi kurir.

Neispavanost, duže spavanje, ali i promena ritma spavanja takođe uzrokuje migrenske glavobolje. Zato su poznate i takozvane vikend glavobolje ili glavobolje u vreme godišnjih odmora.

Mogu se javiti i zbog dijete te preskakanja obroka, dehidratacije, iscrpljenosti, pušenja i dugotrajne izloženosti jakom svetlu. Neke vrste hrane glavobolju će prouzrokovati odmah nakon unosa,ali ona se može javiti i nakon 36 sati. Zbog toga je korisno voditi dnevnik ishrane kako biste utvrdili koja hrana izaziva glavobolju.

Prva pomoć je promena ishrane. Trebalo bi jesti hranu bogatu magnezijumom i vitaminom B2 (riboflavinom), poput zeljastog povrća, semenki, orašastih plodova (uz izuzetak lešnika i kikirikija), crveno meso i jaja. Dnevni unos od 200 do 400 miligrama riboflavina smanjuje učestalost glavobolja.

Pijte i dovoljno vode kako bi tečnost pokrenula čišćenje otrova iz organizma, bavite se opuštajućim aktivnostima poput joge i boravite na svežem vazduhu. Važno je i jesti redovno jer glavobolju može pokrenuti i snižen nivo glukoze u krvi koja je najčešće posledica preskakanja obroka.

“Utvrđeno je da su glavni pokretači migrene hemijski spojevi vazoamini jer uzrokuju suženje krvnih žila. Jedan od njih je tiramin kojeg ima u jogurtu, kiselom mleku i sirevima, te u crvenom vinu i suhomesnatim proizvodima”, napominje neurološkinja Vida Demarin.

Glavobolju mogu izazvati i kofeinska pića, tamna čokolada i riba, crveni i beli luk, celer, zelena salata, ananas, banana, avokado, šljive.

Čak i temperatura hrane može uticati na pojavu glavobolje pa je najbolje da hrana bude sobne temperature ili malo toplija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh