Zdravlje

Ljekari otkrili koje se tri bolesti najčešće pogrešno dijagnostifikuju!

Pogrešna dijagnoza je najčešća ljekarska greška, ali i najozbiljnija.

Doktor - Blogspot.com

Nije poznat podatak koliko je ljudi oštećeno pogrešnom dijagnozom, ali se procjenjuje da je otprilike 40.000 do 80.000 smrtnih slučajeva u američkim bolnicama svake godine povezano s pogrešnom dijagnozom.Kako bi otkrili koja stanja doktori najčešće pogrešno dijagnostifikuju, a koje mogu voditi do smrti ili velikih oštećenja, stručnjaci su istražili i analizirali više od 11.000 prijavljenih slučajeva nesavjesnog postupka. Rezultati su objavljeni u magazinu Diagnosis.

“Postoji otprilike 10.000 bolesti od kojih se svaka manifestuje kroz druge simptome, pa može biti malo obeshrabrujuće razmišljati kako riješiti problem pogrešne dijagnoze”, rekao je dr David Newman-Toker, direktor Instituta za uspješne dijagnoze, prenosi “Velika trojka”Istraživački tim je zaključio da je iznenađujuće mali broj zdravstvenih stanja povezan s najčešćim pogreškama u dijagnozi.Tri različite bolesti su bile odgovorne za najozbiljnije pogreške: infekcija, vaskularne poteškoće i karcinomi.Naučnici su proučavali koliko su ozbiljne i česte greške i gdje se najčešće događaju.Više od jedne trećine grešaka, koje su uzrokovale smrt ili teža oštećenja, povezana su s tumorima, prenosi ljepotaizdravlje.

Pogrešna dijagnoza kod vaskularnih problema događa se u 22 posto slučajeva, a 13,5 posto kod infekcija.“Veliku trojku” su naučnici podijelili na 15 specifičnih stanja i na samom su vrhu karcinom pluća, moždani udar i sepsa. Na listi su se našli i srčani udar, melanom, karcinom prostate i dojki.
“Ovi su rezultati pomogli pri stvaranju ‘mape’ kako bi lakše shvatili koji se problemi moraju rješavati u medicinskom sustavu”, zaključio je dr Newman -Toker.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh