Zdravlje

Lijekovi koji povećavaju osjetljivost kože na UV zračenje sunca

Postoji veliki broj lijekova koji povećavaju osjetljivost kože na UV zračenje sunca (kao i solarijuma), tako da, ako planirate da narednih dana provedete više vremena na otvorenom a trenutno ste na terapiji medikamentima, važno je da na vrijeme provjerite sa ljekarom ili farmaceutom da li lijekovi koje pijete spadaju u ovu grupu.

Sunčanje - Novosti.rs

U lijekove koji mogu izazvati fotosenzitivnu reakciju spadaju antibiotici (kao što su doksiciklin i drugi tetraciklini, ciprofloksacin), lijekovi protiv akni kao što su retinoidi, anksiolitici (alprazolam, hlordiazepoksid), pojedini citostatici, diuretici i antihipertenzivi, nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (diklofenak, ibuprofen, naproksen), antidepresivi (klomipramin, amitriptilin, maprotilin, fluoksetin), kao i preparati sa kantarionom.

Ukoliko trenutno koristite neke od fotosenzitivnih lijekova trebalo bi da izbjegavate duže izlaganje sunčevim zracima, kao i da koristite losione i kreme za sunčanje koji obezbjeđuju visok faktor zaštite od UVA i UVB zraka, piše portal “Doktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh