Zdravlje

Vojničkom dijetom skida se do čak 5 kilograma u sedam dana

Trodnevna vojnička dijeta obećava gubitak do pet kilograma u jednom tjednu uz striktno pridržavanje preporučenog jelovnika smišljenog kako bi se potaklo sagorijevanje masti, ubrzanje metabolizma i samo mršavljenje.

Dijeta - Blogspot

Tri dana strogog, niskokaloričnog, redukcijskog jelovnika, nakon kojeg slijede četiri slobodna dana. Tijekom ta prva tri dana dijeta ograničava dnevni unos kalorija na 1400, 1200 i 1100 kalorija. Voda i nezaslađeni biljni čajevi bez kofeina su dopušteni. Jelovnik kojeg se treba pridržavati bogat je proteinima, a siromašan masnoćama i ugljikohidratima, piše 24sata.

– Sadrži visoko procesirane namirnice niske kvalitete siromašne nutrijentima, što je svakako nedostatak ovakve prehrane i zbog čega se ne smatra zdravim prehrambenim planom. Loša raznolikost dovodi do nedovoljnog unosa vlakana, vitamina i minerala koji su neophodni za dobro zdravlje, proizvodnju energije i učinkoviti metabolizam. Svakako ne preporučujem vojničku dijetu zbog strogog i neraznolikog izbora namirnica niske kvalitete dopuštenih za konzumaciju. Ova strogo redukcijska prehrana upravo zbog navedenih razloga nije dugoročno održiva ni preporučljiva – govori Matea Cigić, univ. bacc. nutr.

– Kratkotrajno primjenjivanje ove dijete ne može ostaviti veće negativne posljedice na organizam i zdravlje odrasle osobe, ali ako bi se vojna dijeta provodila u kontinuitetu i bez prestanka, može dovesti do ozbiljnih poremećaja rada organizma zbog manjka esencijalnih makro i mikro nutrijenata. Tijekom tri dana ove dijete potrebno je poticati i fizičku aktivnost – intenzitet vježbanja treba prilagoditi kondiciji svake osobe – preporučuje dr. Miroslava Katičić.

PRVI DAN:

Doručak: pola grejpa, 1 kriška tosta, 2 žlice maslaca od kikirikija, 1 šalica kave ili čaja (s kofeinom)
Ručak: pola šalice tunjevine, 1 kriška tosta, 1 šalica kave ili čaja (s kofeinom)
Večera: 85 grama mesa po izboru, 1 šalica zelenih mahuna, pola banane, 1 manja jabuka, 1 šalica sladoleda od vanilije

DRUGI DAN:

Doručak: 1 jaje, 1 kriška tosta, pola banane
Ručak: 1 šalica svježeg sira, 1 tvrdo kuhano jaje, 5 slanih krekera
Večera: 2 hrenovke, 1 šalica brokule, pola šalice mrkve, pola banane, pola šalice sladoleda od vanilije

TREĆI DAN:

Doručak: 5 slanih krekera, 1 kriška cheddar sira, 1 manja jabuka
Ručak: 1 tvrdo kuhano jaje, 1 kriška tosta
Večera: 1 šalica tunjevine, pola banane, 1 šalica sladoleda od vanilije


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh