Zdravlje

Žene koje dva puta sedmično idu van s prijateljicama su zdravije

Istraživanja su pokazala da ženska druženja mogu smanjiti rizik od smrti, dok izostanak prijatelja kod žena može biti štetan za zdravlje kao i pušenje ili prekomjerna tjelesna težina.

Prijateljice - Blogspot

Prema istraživanjima s engleskog sveučilišta Oxford, ženska dobrobit je bolja ako se dvaput tjedno sastaje s četiri najbolje prijateljice i ‘radi stvari’ kao što je tračanje i razgovaranje o suparnicama. Istraživači tvrde da socijalna interakcija pomaže ženama da se brže oporave od bolesti i da budu velikodušnije, piše 24sata.

Društvene veze, također, pomažu ženama da se lakše nose sa stresom. Studija koju je provelo američko sveučilište u Kaliforniji tvrdi da društvo smanjuje ranjivost žena i iz njega dobivaju podršku koja im je potrebna. Razmislite, koga obično zovete kad osjećate pritisak na poslu ili nakon svađe s partnerom?

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime Druženje s prijateljima pozitivno utječe na vaše zdravlje – smanjuje se rizik od bolesti te snižavaju krvni tlak, otkucaji srca i kolesterol.

Prijatelji su i ključ dugovječnosti. Istraživanja pokazuju da se kod ljudi bez prijatelja rizik od smrti povećava za više od šest mjeseci. A kod onih koji se s prijateljima druže duže od devet godina, rizik od smrti se smanjuje za oko 60 posto.

Oni također pomažu da živite bolje. Prema zdravstvenoj studiji medicinskih sestara, broj prijatelja utječe na razvoj tjelesnih oštećenja u kasnijim godinama, a članice ‘ženske ekipe’ vjerojatno će voditi radostan život. Istraživači su također otkrili da je izostanak prijatelja u životu žene jednako štetan za njezino zdravlje kao i prekomjerna tjelesna težina ili pušenje, piše Bright Side.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh