Zdravlje

Razlozi zbog kojih je bolje vježbati na prazan stomak

Osim efikasnijeg sagorijevanja kalorija, fizičkom aktivnošću prije obroka podstiče se i stvaranje proteina važnog za regulaciju šećera u krvi.

Vježbanje - Zanosna.com

Vježbanje prije doručka može imati više koristi za zdravlje nego ono koje slijedi poslije jela, pokazalo je istraživanje o uticaju uzimanja obroka u određeno vrijeme na fizičku aktivnost, nedavno objavljeno u američkom „Žurnalu fiziologije, endokrinologije i metabolizma”.

Rezultati ove studije ukazuju da vrijeme uzimanja obroka utiče na to koliko će se kalorija sagorjeti tokom vježbanja, ali i da li će molekularne aktivnosti unutar masnih ćelija biti povećane tako da u dužem periodu mogu dovesti do poboljšanja zdravlja, prenosi “Hayat“.

Stručnjaci Univerziteta Bath u Velikoj Britaniji testirali su deset mladića koji su na smjenu umjereno vježbali tokom jutarnjih sati prije doručka, ili sat posle obroka koji je sadržao maksimalno 600 kalorija i sastojao se od kriške hljeba, cerealija, putera i džema.

Uzorci krvi koji su uzimani sat vremena poslije vježbanja (uglavnom brzog hoda) tokom višednevnog istraživanja pokazali su da je organizam ispitanika koji su vježbali na prazan stomak koristio masne ćelije deponovane u tijelu.

Na drugoj strani, kod osoba koje su doručkovale mišići su kao gorivo koristili šećer iz hrane, a ne masne ćelije koje postoje u svakom organizmu. To znači da oni koji vježbaju prije obroka brže sagorijevaju kalorije ali i troše masne ćelije deponovane u tijelu, piše Infobijeljina.

Ranija istraživanja pokazala su da masne ćelije konstantno proizvode i mijenjaju supstance koje mogu da utiču na druge sisteme i organe u tijelu. Nova studija, međutim, pokazala je da se vježbanjem na prazan stomak pokreću procesi u masnim ćelijama i aktiviraju geni koji proizvode proteine za regulaciju šećera u krvi i tako pozitivno utiču na metaboličko zdravlje.

Iako je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Bath bilo malo, kako kažu naučnici, ono je pokrenulo pitanje da li treba savjetovati ljudima da vježbaju prije obroka.

Još mnogo ispitivanja treba da se sprovede prije nego što se odgovori na to pitanje, kaže profesor Dylan Thompson, direktor zdravstvenih istraživanja na pomenutom univerzitetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh