Zdravlje

Pušači imaju dvostruko veće šanse da izgube vid

Pušenje uništava oči jednako kao i pluća, ali mnogi pušači toga nisu svjesni.

Cigareta - Hina

Tek svaki peti svjestan je činjenice da pušenje može rezultirati gubitkom vida, pokazala je anketa britanskog Udruženja optometrista (AOP).

Prema podacima britanskog kraljevskog udruženja slabovidnih (RNIB), među pušačima je evidentirana dvostruko veća šansa od gubitka vida u odnosu na nepušače jer duvanski dim može uticati na razvoj brojnih očnih bolesti.

Dim cigarete sadrži otrovne hemikalije koje mogu iziritirati i oštetiti vid.

Na primjer, teški metali poput olova i bakra mogu se nakupiti u očnom sočivu, prozirnom dijelu iza zjenice koji u fokus dovodi zrake svjetlosti.

Posljedica može biti razvoj očne katarakte jer očna sočiva postaju zamagljena.

Naučnici podsjećaju da pušenje može rezultirati razvojem dijabetesa, koji oštećuje krvne žile u zadnjem dijelu oka te da je kod njih vjerovatnoća od razvoja makularne degeneracije tri puta veća u odnosu na nepušače.

Riječ je o stanju koje utiče na centralni vid, što znači da osoba gubi sposobnost viđenja finih detalja.

Ne treba zaboraviti ni da su pušači čak 16 puta podložniji razvoju neuropatije, stanja koje blokira dovod krvi u oko.

Prema rezultatima ankete u kojoj je učestvovalo 2006 odraslih Britanaca, odsto ih je kazalo da pušenje povećava rizik od razvoja sljepila ili gubitka vida, a tri četvrtine ili 76 odsto ih je svjesno toga da je pušenje povezano s razvojem karcinoma.

U Velikoj Britaniji živi oko 7,4 miliona pušača. Više od polovine ili 61 posto tvrdi da želi prestati pušiti.

Brojke iz Ureda za nacionalnu statistiku upućuju na to da se broj pušača iz godine u godinu smanjuje, a najveće smanjenje od 2011. zabilježeno je među mladima u dobi od 18 do 24 godine.

Godine 2017. u Velikoj Britaniji je oko 2,8 miliona osoba ili 5,5 posto koristilo e-cigarete, što je jedan od glavnih razloga koji im je pomogao u prestanku pušenja duvanskih cigareta,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh