Zdravlje

Antibiotik u trudnoći: Koje lijekove je bezbjedno koristiti?

Odlazak trudnice porodičnom ljekaru zbog upale grla, sinusa ili mokraćnih kanala može biti jednako stresan i za nju, ali i za doktora, posebno za mlade kolege, kažu oni iskusniji jer i buduće majke, ali i zdravstveni radnici često imaju mnoge dileme kada se oči u oči sretnu u ordinaciji.

trudnica - Nezavisne

“Najčešća nedoumica je da li smiju propisati određeni antibiotik u trudnoći jer najčešće se i dešavaju virusne infekcije respiratornih traktova, zatim upale mokraćnih puteva, koje je možda neophodno sanirati prije nego što pacijentkinja ode na pregled kod ginekologa”, navodi dr Nada Janjetović, porodični ljekar u Domu zdravlja.

Kada se u toku trudnoće prehladite, ne idete ginekologu, kaže dr Jadranka Miličić-Đuranović, specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja, te tegobe zbrinjava porodični ljekar, koji ne može biti stručnjak za sve oblasti, te ima vječitu dilemu koji lijekovi smiju da se piju u trudnoći.

Praksa je pokazala, kažu stručnjaci, da postoje lijekovi koji nisu štetni da se koriste dok je žena u drugom stanju, a jedan od njih, iako ga stanovništvo masovno koristi, kod trudnica ipak izaziva nedoumice.

“Paracetamol je jedini koji je siguran u cijeloj trudnoći i nesteroidni antireumatik je siguran, i to su lijekovi koje propisujemo, propisuje i porodični doktor, i trudnica uzima. Dok je, recimo, acetilsalicilna kiselina već diskutabilna, da li prvi, drugi, treći trimestar, mora se dodatno razmisliti”, rekla je Miličić-Đuranovićeva, te dodala da su i penicilini bezbjedni osim u slučajevima kada je pacijentkinja na njih alergična.

Vladana Kecman, koju smo sreli na predavanju o upotrebi lijekova u trudnoći, koje je za ljekare, medicinske sestre, tehničare i trudnice organizovano u Domu zdravlja, je u šestom mjesecu trudnoće.

Zbog poremećaja hormona štitne žlijezde, uz konsultacije sa ginekologom i endokrinologom, ona redovno koristi terapiju, ali kada su u pitanju neki drugi lijekovi, ova buduća majka je na oprezu.

“Iskreno, sve dok baš ne moram koristiti lijekove, koristim neke prirodne preparate, a baš ako mora, ne možemo bez doktora”, priznala je Kecmanova, prenose Nezavisne.

Ne znajući da su trudne, dešava se da žene popiju neki lijek koji nisu smjele, a zatim se obrate ginekologu, koji u najdrastičnijim situacijama preporučuje prekid trudnoće iz medicinskih razloga.

“Recimo, doksiciklin je lijek iz grupe tetraciklina, dovicin, doksiciklin, kako god se zvao prema farmaceutskoj kući, ako ste ga pili, a niste znali da ste trudnica, a plod je vitalan, moramo prekinuti takvu trudnoću iz medicinskih razloga”, pojasnila je Miličić-Đuranovićeva, te dodala da takvih primjera nema mnogo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh