Zdravlje

Maslina – drvo života sa zlatnom tečnošću

Često se kaže da su u raju bila dva drveta: smokva i maslina. Smokva je drvo istine, a maslina je drvo života. Stare latinske misli koje se nalaze u mnogim svetim knjigama različitih religija glorifikuju ovu biljku riječima “Oles prima arborum omnium est” ili “Maslina je prva među drvećem”.

Maslina - Aura.ba

To je biljka koja simbolizuje svetost, obilje, pravičnost, zdravlje, ponos, pobjedu, uspjeh, mudrost, inteligenciju, čistoću, novo rađanje i mnoge značajne ljudske vrline. Ako ste u ovom periodu negdje na jadranskom primorju lako ćete doći i do domaćih maslinjaka, koje gotovo svaki domaćin tamo ima, pišu “Nezavisne“.

Masline su voće od kojeg se pravi najpopularnije i u svijetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje. A od samog ploda možete imati samo zdravstvenu dobrobit.

Masline imaju mononezasićene masti i vlakna. Ove dvije komponente vas čine zadovoljnim i sitim. Osim toga, masline imaju i “negativan unos kalorija”, što znači da je potrebno više kalorija za varenje masline od same masline. A tu su i one dobre masne kiseline koje stimulišu proizvodnju adiponektina – hemikalije koja sagorijeva masti pet sati nakon uzimanja.

Štiti srce
Glavna masna kiselina koja se nalazi u maslinama je oleinska kiselina.

Otkriveno je da ova zdrava mast poboljšava zdravlje srca, reguliše nivo holesterola i štiti LDL holesterol (loš holesterol) od oksidacije. Neke studije su otkrile da masline i maslinovo ulje mogu smanjiti krvni pritisak.

Osnažuje imunološki sistem
Masline sadrže antioksidante, posebno polifenol poznat kao oleuropein koji možete dobiti samo iz biljaka.

Pokazalo se da ove moćne hemikalije štite i čak oslobađaju tijelo od štetnih slobodnih radikala koji izazivaju virusne infekcije, pa čak i bolesti.

Štiti od nekih tipova kancera
Zbog sposobnosti masline da podstakne vaš imunološki sistem i zaštiti od bolesti, ona takođe ima moć da zaštiti ćelijske membrane od raka.

Mnoge studije potvrdile su ove nalaze. I dok se na ljudima ne sprovode testovi, zanimljivo je primijetiti da je u mediteranskoj regiji odakle masline potiču i gdje se najčešće konzumiraju, pojava raka niža nego u drugim evropskim ili američkim zemljama.

Poboljšava pamćenje
Oleuropein nije samo od pomoći u održavanju zdravlja vašeg tijela, već i vašeg uma!

Polifenoli pomažu u smanjivanju oksidativnog stresa u mozgu i kao rezultat mogu pomoći u poboljšanju pamćenja. Istraživanje koje je sprovelo Odjeljenje za neurohirurgiju Univerziteta u Kaliforniji otkrilo je da polifenoli poput onih koji se nalaze u maslinama imaju pozitivan uticaj na moždane funkcije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh