Zdravlje

Plivanje liječi bolne zglobove

Ako imate probleme sa zglobovima ili vam je jednostavno teško da radite vježbe kod kuće ili u teretani, preporučujemo vam da svakodnevno odlazite na bazen, rijeku ili jezero.

Plivanje je, tvrde stručnjaci, najbolja rekreacija koju neko može sebi da priušti, bez obzira na godine i tjelesnu težinu. Tokom plivanja u bazenu, moru, reci ili jezeru, svaki mišić se aktivira, a pritisak na zglobovima ne postoji, kao što je to slučaj kod ostalih “klasičnih” vježbi, piše “Aura“.

Ako imate probleme sa zglobovima ili vam je jednostavno teško da radite vježbe kod kuće ili u teretani, preporučujemo vam da svakodnevno odlazite na bazen, reku ili jezero, a ako idete na more, da plivate što je više moguće svakog dana.

Plivanje umiruje

U skorašnjim istraživanjima je dokazano da plivanje, odnosno voda ima umirujuće dejstvo na psihu i da djeluje isto koliko i jedna meditacija. Dok se plivali samo pluta na površini vode, um se opušta i ne razmišlja ni o čemu – što predstavlja odličan odmor za tijelo, ali i psihu.

Ublažava simptome astme

Plivanje i ronjenje su odlične vježbe za pluća, pa se samim tim umanjuju svi simptomi astme. Pluća rade jače kako bi krv dobijala dovoljno kiseonika, a zdravstveni problem se znatno smanjuje, što se duže pliva.

Manji rizik od dijabetesa

Redovnim vježbanjem, pa i plivanjem se smanjuje nivo šećera u krvi. Samim tim se smanjuje i rizik od razvijanja dijabetesa koji se smatra bolešću današnjice.

Vježbanje za trudnice

Često se preporučuje trudnicama da svakodnevno plivaju kako bi se što bolje pripremile za porođaj, ali i kako bi ostale u dobroj formi nakon porođaja. Plivanje se smatra najboljim načinom vježbanja za trudnice, jer se tijelo ne napreže, nema opterećenja na zglobovima, nema zajapurenosti i znojenja.

Ubrzava mršavljenje

Samo sat vremena plivanja može da sagori oko 500 kalorija, što je mnogo više nego kada se rade klasične vježbe.

Plivanje podmlađuje

Plivanje ne može u potpunosti da ukloni bore i zategne kožu, ali podmlađuje organizam iznutra i produžava život, mnogo više nego kod onih ljudi koji trče ili se bave nekom drugom fizičkom aktivnošću.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh