Zdravlje

Namirnice koje produžavaju život

Detoksikacijom se čiste organi i u tom se pogledu detoks-programi dijele na dva jednako važna aspekta – čišćenje pluća, kože i bubrega te čišćenje jetre. Iako se tokom detoksa često ni ne pomišlja na pluća, ona su među prvim organima koje treba pročistiti. A najlakši način za oslobađanje pluća od nakupljenih toksina je duboko disanje.

Alkalne namirnice - Djetaizdravlje.com

Disanje je vitalan proces, no kako bi potpuno ispunjavalo svoju funkciju, potrebno ga je izvoditi pravilno. Na loše navike disanja utječu duga razdoblja sjedenja, boravak u prostorima s ustajalim zrakom, nedostatak vježbe i istezanja i slično. Rezultat lošeg disanja su umor, depresija, glavobolja i fizička iscrpljenost. Iako smo rođeni sa sposobnošću pravilnog disanja, većina je ljudi tokom odrastanja izgubi, prenosi “Aura“.

Čišćenje pluća posebno se preporučuje pušačima, kao i osobama koje često borave u zadimljenim prostorima iako sami ne puše, alergičnima na prašinu, životinjsku dlaku i onima koji imaju probleme sa sinusima. No osim dubokim disanjem, možete ih pročistiti i uz pomoć đumbira.

Napravite čaj od đumbira. Pripremite ga tako da narežete svježi korijen đumbira na kriške i dodate u uzavrelu vodu. Kuhajte desetak minuta, a zatim procijedite. Po želji se u čaj dodaju med, limun, cimet, kardamom i klinčić.

Detoksikacijom pluća čistite ih od katrana i toksina, smanjujete rizik od pojave infekcije, povećavate njihov kapacitet te poboljšavate zdravlje respiratornog sistema. Pluća će pročistiti i ljuti začini, poput bibera ili pak čilija jer ljuta hrana pomaže u razgradnji viška sluzi. Zbog toga možete osjetiti kako vam nos curi jedete li ljuto, a takvi začini slično djeluju i na višak sluzi u plućima te potiču njezino izbacivanje.

Bubrezi su zaduženi za to da iz tijela eliminiraju toksine, a kako bismo im olakšali posao, potrebno je piti dovoljne količine vode, po mogućnosti filtrirane. Kako biste bili sigurni da pijete dovoljno vode, trebate znati da je tijelu potrebno oko 30 ml vode za svaki kilogram tjelesne težine. Težite li, na primjer, 60 kilograma, trebali biste popiti 1800 ml vode. Unos vode ravnomjerno rasporedite na čitav dan. Tako ćete pomoći bubrezima da se pročiste, što će poboljšati njihov rad, spriječiti stvaranje bubrežnih kamenaca, ojačati imunitet, ali i poboljšati funkcioniranje mokraćnog sistema. Osim čiste vode, za detoksikaciju bubrega možete piti sok od nara ili od luka koji možete napraviti u blenderu.

Želite li pročistiti bubrege, obogatite prehranu špinatom, blitvom, zelenim lisnatim povrćem, mrkvom, radičem i lukom. Za čišćenje bubrega možete napraviti i čaj od sjemenki celera. Kašičicu svježe mljevenih sjemenki celera prelijte s pola litre vrele vode i pustite da se ohladi. Procijedite i odmah popijte. Pokušajte uvijek napraviti svježi čaj, no važna je napomena da se ne preporučuje trudnicama.

Organ na kojem se najviše ogleda stanje organizma je koža, a za blistavu je kožu jednako važno čišćenje izvana i iznutra. U što većoj mjeri izbjegavajte proizvode koji sadrže agresivne sastojke. Njegujte kožu prirodnim sastojcima poput maslinova, bademova ili kokosova ulja ili preparatima koji su bazirani na prirodnim i organskim sastojcima. Kao i za dobro funkcioniranje bubrega, i za čistu i lijepu kožu najvažnije je piti dovoljno vode. Radite li detoks, nemojte smatrati da su svježe iscijeđeni sokovi adekvatna zamjena za vodu.

Izgled kože poboljšat će žute namirnice (npr. limun i paprika), a u njih spada i kurkuma, koja pomaže kod problema crvenila, akni te smanjuje izraženost bora. Kožu je potrebno čistiti i izvana, i to dnevnim, neagresivnim pilingom – nakon svakog tuširanja obrišite se grubljim ručnikom ili tijekom tuširanja upotrijebite četku kako biste uklonili mrtve ćelije s površine kože. Za čistu kožu potrebno je i povremeno se dobro iznojiti. To možete učiniti u sauni, tijekom vježbe ili u najboljem slučaju oboje. Detoksikacijom je potrebno očistiti i jetru, a savršena namirnica za čišćenje jetara je kurkuma.

Dodajte kurkumu u jelo ili je popijte rastopljenu u toplome mlijeku prije spavanja. Ako vam zbog laktoze ne odgovara kravlje mlijeko, razrijedite ga s vodom ili upotrijebite sojino, bademovo, rižino ili zobeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh