Zdravlje

Ginekolozi otkrivaju da li se smijete kupati u moru za vrijeme menstruacije

Kada vas tokom godišnjeg odmora zadesi ciklus, tuga i strah od kupanja uvlači se u ženske misli. Samo kupanje, međutim, nije problem ako je more prijatne temperature i ako se poštuju određena pravila.

Sunčanje - Blogspot

Za vrijeme ciklusa krvni sudovi su više rašireni i žena je podložna svakoj vrsti infekcije i zato kupanje u bazenima i stajaćim vodama ne bih nikako preporučila. More je već druga priča, ali opet treba izbjegavati kupanje u danima kada je krvarenje najintenzivnije. Kada menstrualno krvarenje jenjava možete se slobodno okupati u moru, naravno ako voda nije previše hladna, a prije ulaska u vodu treba da stavite tampon i nakon izlaska da ga promijenite – kaže za magazin Žena ginekolog Mima Fazlagić.

Nakon kupanja promijenite tampon

Tampon treba da promijenite neposredno nakon izlaska iz mora, zajedno sa kupaćim kostimom, naravno pritom vodeći računa o higijeni ruku. Žene sa izrazito obilnim menstruacijama i obilnim ugrušcima treba da se konsultuju sa svojim ginekologom koji poznaje njihov ginekološki nalaz, ali ukoliko postoje uslovi za promjenom kupaćeg kostima, tampona i uložaka tokom dana, u periodu kada menstrualno krvarenje pomalo jenjava (4, 5 i 6 dan ciklusa) ne postoje razlozi da se ne okupate tokom godišnjeg odmora.

Sunčanje utiče na pojačano menstrualno krvarenje i rad hormona, pa morate biti izuzetno oprezni prilikom izlaganja sunčevim zracima. Takođe, sunčevi zraci nepovoljno djeluju i na kožu, pa su zaštitni faktori nužni, kao i šeširi za glavu i poštovanje pravila neizlaganja direktnim sunčevim zracima tokom podneva, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh