Zdravlje

Oprezno sa unosom vitamina B6 i B12

Žene starije od 50 godina trebale dnevno unositi 1,5 miligrama vitamina B6 i 2,4 mikrograma vitamina B12.

Vitaminske tablete - Moj.ba

Žene starije životne dobi koje unose prevelike količine vitamina B6 i B12 imaju veći rizik za frakture kuka, sugeriše istraživanje objavljeno u stručnom časopisu JAMA Network Open.

Aktualne preporuke u SAD kažu kako bi žene starije od 50 godina trebale dnevno unositi 1,5 miligrama vitamina B6 i 2,4 mikrograma vitamina B12.

Analizom podataka za učesnice istraživanja koje su dnevno unosile prosječno barem 35 miligrama vitamina B6 i 20 mikrograma vitamina B12 utvrđeno je kako je kod njih rizik za frakture kuka veći za prosječno 47 posto. Novi nalazi su dobiveni praćenjem oko 76.000 ispitanica od 21 godine.

Vitamin B6 pomaže u funkcionisanju metabolizma i imunog sistema, a prisutan je u mesu, ribi, grašku, krompiru i drugim vrstama povrća. Vitamin B12 je ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca te ga najčešće unosima putem mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh