Zdravlje

Kako držati krvni pritisak pod kontrolom

Krvni pritisak mi je obično 140/90. Ne uzimam terapiju, rečeno mi je da lijekovi nisu potrebni. Ali ja se ne osjećam dobro. Bih li ipak trebao dobiti neku terapiju?

Krvni pritisak - Investitor.me

Vaš krvni pritisak je graničan. U ovoj fazi hipertenzije može se pokušati higijensko-dijetetskim mjerama. Prvi korak je smanjiti količinu soli u hrani: ne dosoljavati obroke, izbjegavati polugotova i gotova jela, suhomesnate proizvode, zrele slane sireve, hranu iz restorana i kućnu dostavu. Potrebno je redovno se kretati i poboljšati opću tjelesnu kondiciju: npr. hodanje barem 30 minuta dnevno. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, obavezno smršaviti, prenosi “Avaz“.

Obavezno prestati pušiti ako ste pušač. Izbjegavati alkohol. Tokom dana što manje sjediti, a što više se kretati. Izbjegavati stresne situacije. Ako ove mjere ne daju konkretne rezultate, a vi se i dalje osjećate loše, može se uvesti i mala doza lijekova-antihipertenziva, pošto su kriteriji za hipertenziju i njeno liječenje posljednjih godina ponešto postroženi.

U porodici, i s očeve i s majčine strane, imam srčane bolesnike. Znači li to da sam i ja izložena povećanom riziku od kardiovaskularnih oboljenja? Kako da se zaštitim?

Genetska komponenta je ozbiljan faktor rizika. Rizik je tim veći ako s obje strane u familiji imate historiju kardiovaskularnih bolesti. Najveći je ako su u historiji prisutni infarkt miokarda i/ili moždani udar, a znatno manji ako su to hipertenzija, bolesti zalistaka, itd. Rizik se povećava ako je u familiji infarkt i/ili moždani udar zabilježen kod bliskih srodnika u srednjoj ili mlađoj životnoj dobi, tj. ako je „preuranjen“, a danas smo svjedoci pomjeranja početka ovih bolesti ka mlađim dobnim grupama.

Ova stanja se, međutim, nasljeđuju poligenski, tj. potrebna je specifična kombinacija više gena (ne jednog) da bi se naslijedila. Važno je i koji su još faktori rizika bili prisutni kod oboljelih srodnika, jer je moguće da uzrok nije bila genetika, nego pušenje, dijabetes, gojaznost… Također, i za Vas je važno da druge faktore rizika, koji nisu genski, svedete na minimum – kontrolirati holesterol, krvni pritisak i tjelesnu težinu, biti fizički aktivan, izbjegavati pušenje i pravilno i disciplinirano liječiti dijabetes ukoliko ga imate.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh