Zdravlje

Poznati dermatolog: Svakodnevno tuširanje izaziva oboljenja

Higijenske navike svake osobe pojedinačno dio su njene osobnosti i teško da se mogu mijenjati ili prilagoditi.

Tuširanje - Net.hr

Tuširanje kao jedna od osnovnih odlika higijene, drastično se promijenila u posljednjih par decenija. Dok se ranije, u periodu naših roditelja, deka i baka tuširanje vršilo jednom sedmično, danas je to nezamisliva pojava. Na svu sreću, zbog dostupnosti tekuće tople vode i raznih kozmetičkih proizvoda nama je i te kako omogućeno svakodnevno tuširanje.

I dok su higijenske navike sigurno doprinijele smanjenju pojave raznih bolesti i postale dio kulture, jer više nije prihvatljivo i normalno širiti neugodne mirise oko sebe, s druge strane, svakodnevno tuširanje isto tako može imati negativne efekte na koži. Riječ je o skidanju zaštitnoga masnog sloja kože, koji je štiti od spoljašnjih uticaja, a što dovodi do njenog pretjeranog isušivanja.

Navika tuširanja svake osobe trebala bi biti prilagođena klimi i godišnjem dobu, dnevnim aktivnostima i genetskim predispozicijama.

Evo nekih osnovnih smjernica koje su postavili dermatolozi, a svi bismo trebali da ih primjenjujemo kada je tuširanje u pitanju.

Pretjerani piling

Pilinzi i jaki sapuni možda će vam dati osjećaj čistoće, ali njihova česta upotreba može ukloniti gornji sloj kože, što može dovesti do preteranog isušivanja kože, njenog pucanja i pojave ekcema. Piling tijela radite najviše jedanput sedmično, a ako vam je koža jako suha, onda i rijeđe.

Korišćenje starog sunđera za tuširanje

On već nakon nekoliko mjeseci, u zavisnosti od načina održavanja, postaje rasadnik bakterija. Mijenjajte ga redovno.

Prečesto i predugo tuširanje

Osim ako zbog specifičnih dnevnih aktivnosti to nije neophodno, izbjegavajte tuširanje više od jedanput na dan i ono koje traje duže od 10 minuta. Ako je moguće, preskočite svakodnevno tuširanje, ali ne preskačite pranje intimnih dijelova, lica i ruku.

Vrući tuševi

Dugo tuširanje pretoplom vodom dodatno uzrokuje ispiranje prirodnih masnoća sa kože, što može dovesti do raznih upalnih procesa. Ako baš volite da se tuširate vrelom vodom, neka to traje kraće od pet minuta.

Netuširanje nakon fizičke aktivnosti

Nakon što ste se dobro oznojili vježbajući ili prilikom neke druge fizičke aktivnosti, tada je svakako vrijeme za tuširanje, jer tako čistite pore od znoja i viška masnoća, a upravo su oni rasadnici bakterija i gljivica.

Nanošenje hidratantne kreme

Ako nakon tuširanja imate osjećaj da vam je koža suha i zateže vas, a na njoj se javljaju ljuskice, jer je previše suha, tada je sasvim sigurno potrebno nanošenje hidratantne kreme. Posebno se to odnosi na osobe koje žive u područjima koja imaju tvrdu vodu i koja je tretirana hlorom u većim količinama, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh