Zdravlje

Namirnice koje čuvaju mozak

Ako ste sretni, dobro pamtite i bez poteškoća se koncentrišete, znači da ste optimalnog mentalnog zdravlja. Kako starimo, mozak polako gubi ćelije i smanjuje se, a posljedice su slabljenje pamćenja i kognitivnih funkcija.

Mozak - Blogspot.com

No, to se događa samo ako izostanu mentalni podsticaji jer činjenica je da starije osobe koje su redovno mentalno aktivne ne zaboravljaju lako.

Prijateljstva, čvrsti porodični odnosi, redovna fizička aktivnost, redovno čitanje, rješavanje ukrštenih riječi i pravilna ishrana pomažu nam da ostanemo mentalno aktivni. Čini se da i unos različitih namirnica djeluje na našu mentalnu aktivnost – više antioksidansa u krvi pozitivno djeluje na kognitivne funkcije poput pamćenja, racionalnog donošenja odluka, razmišljanja i kreativnosti.

Bobičasto voće kao što su malina, kupina i borovnica imaju visoku koncentraciju biljnih pigmenata antocijana koji povoljno djeluje na zdravlje krvnih sudova te održava mentalnu brzinu.

Tamnozeleno lisnato povrće ima bolji učinak na prokrvljenost mozga od farmaceutskih produkata poput ginko bilobe.

Omega-3 esencijalne masne kiseline u kombinaciji s vitaminom B3 jačaju funkcije mozga te spriječavaju nastanak Alchajmerove bolesti i zaboravnosti.

Žalfija usporava proces starenja i jača memoriju – dokazala su istraživanja na britanskom Kraljevskom Koledžu.

Kurkuma je protivupalni začin koji učestvuje u prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti, piše “Srbija danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh