Zdravlje

Ovaj znak na skočnim zglobovima otkriva visok pritisak

Visok pritisak često se naziva “tihi ubica” jer ostaje dugo neotkriven. Pregledajte svoje noge i provjerite da li se nazire ovaj pritajeni simptom hipertenzije.

No image - Haber.ba

Visok pritisak dugo ne daje nikakve simptome, piše “Lepa & Srećna“.

Ovo opasno stanje javlja se kada je snaga kojom krv pritiska krvne sudove konstatno previše jaka. Tako pojačan neprekidni pritisak na srce i sistem krvnih sudova otežava im rad i tokom vremena se oštećuje nežno tkivo unutar arterija.

Rezultat su različita oštećenja vitalnih organa koja mogu biti i smrtonosna.

Pritom, spolja gledano, na tijelu se vidi vrlo malo promjena i one dugo ostaju neprimijećene.

Međutim, jedan simptom treba shvatiti ozbiljno – oticanje članaka na nogama! Ako primijetite otečene skočne zglobove, to može biti znak da srce sve teže pumpa krv kroz sistem, pa se tečnost nakuplja u zglobovima.

Otečeni zglobovi mogu biti i nuspojava pri uzimanju lijekova za visok pritisak, naročito ako su to blokatori kalcijumovih kanala. U tom slučaju, treba smanjiti dozu, a mogu da pomognu i diuretici, smanjenje soli u hrani kao i praktikovati sjedenje podignutih nogu kako bi se podstakla cirkulacija krvi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh