Zdravlje

RIJEŠITE SE AFTI IZ USTA UZ POMOĆ BILJNIH PREPARATA

Priroda nudi sjajne lijekove za liječenje neprijatnih čirića u usnoj duplji.

Afte - Blogspot

Uzroci hronične aftoze (čireva u usnoj duplji) mogu biti razni – loše postavljena zubna proteza, alergija na hranu, periodične povrede sluznice (ugriz obraza i jezika)… Takođe, čirići se mogu pojaviti usljed nedostatka vitamina, jakog stresa, herpesa koji se često ponavlja, drugih virusnih infekcija, upalnih oboljenja gastrointenstinalnog trakta, anemije, tuberkuloze…

Zbog toga se preporučuju detaljne medicinske pretrage, kako biste pronašli uzrok problema. Da biste se oslobodili hronične aftoze, obratite pažnju na ishranu – jedite što više voća i povrća, a zimi uzimajte i vitaminske komplekse, piše Aura.

Za spoljašnje liječenje čirića, osim žalfije, probajte sljedeće preparate:

Često ispirajte usnu duplju tinkturom propolisa (razblaženim s vodom u odnosu 1:10), hlorofiliptom (alkoholna tinktura sa osnovom eukaliptusa i nane razblažena pet-šest puta) i tinkturom od kamilice (razblaženom pet do deset puta).

Mažite čireve uljem od oblepihe ili kantariona i sokom od kalanhoje.

Usta možete ispirati i prokuhanom vodom s eteričnim uljem eukaliptusa, limuna, čajevca ili lavande (tri-četiri kapi na 100 ml vode).

Brzom zarastanju čireva doprinosi i odvar od korijena srčenjaka ili iđirota (kašiku usitnjenog korjena kuhati na srednjoj vatri 15 minuta, a zatim ohladite i procijedite). Odvarom ispirajte usta četiri-pet puta dnevno.

U periodu pogoršanja pijte vitaminske sokove od voća i bobica, odvar od plodova šipurka i crne ribizle, kao i čajeve od trodjelnog dvozuba (lat. Videns tripartita) i listova šumske jagode (bez određenog doziranja).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh