Zdravlje

Šta tačno vašem organizmu rade katran i nikotin u cigareti? Evo objašnjenja doktora

Kako dim cigareta utječe na nepušače upitali smo dr. sc. Gzima Redžepija, dr. med., internista-pulmologa (KBC Zagreb-klinika za plućne bolesti Jordanovac) i predsjednika upravnog odbora zaklade „Hrvatska kuća disanja“. Evo šta je odgovorio.

Pušenje -Danas.info

Duhanski dim sadrži preko 4000 kemijskih spojeva, od kojih je velik broj štetan po zdravlje. Sadrži teške metale, 200 otrovnih plinova i preko 50 kancerogenih tvari. Dim cigareta utječe na sve oko nas, ako boravite u zadimljenom prostru onda osjećamo miris dima i ovisno o duljini boravka i izloženosti dimu moguće je na površini kože i glatkih predmeta nakupljanje sloja masnih naslaga u obliku manjih kapljica ( na početku bezbojna a kasnije žućkasta ljepljiva tekučina sastavljena od svih elemanta koje sadrži cigareta pojačano još s učinkom pirolize odnosno izgaranjem duhanskih proizvoda), piše Ordinacija.

Posebno su ugrožene osjetljive osobe na duhanski dim i djeca. Izlaganje duhanskom dimu u prvih 18 mjeseci života povećava rizik obolijevanja dišnih putova i do 60%, a boravak u zadimljenom prostoru odgovoran je za česte upale srednjeg uha i za dvostruko češće respiratorne simptome prije 5. godine života.

Svaka supstanca koja se nalazi u duhanu ili duhanskom dimu ima manji ili veći štetni učinak, a koji se kumulativno povećava zbog njihovog zajedničkog djelovanja, ali svaka na djeluje po nekom drugom mehanizmu i zahvaća različite sustave i načine djelovanja:
Nikotin:

Može djelovati kao stimulator ili sedativ, što zavisi od pušačkog staža i količine ispušenih cigareta ili nekog drugog pripravka o duhana. Nakon izlaganja nikotinu, tijelo počinje lučiti hormon adrenalin koji povisuje krvni pritisak, ubrzava srčani ritam i disanje, dolazi do naglog otpuštanja glukoze u krv, gušterača smanjuje lučenje inzulina, tako da pušači imaju uvijek blago povišen šećer u krvi, što dovodi do poremećaja metabolizma i gubitka apetita. Veće doze nikotina imaju sedativan učinak (pad koncentracije i sposobnosti pamćenja).

Katran:

Ljudi puše zbog djelovanja nikotina na mozak, a umiru od posljedica koje izaziva katran. Katran je proizvod suhe destilacije lišća duhana i tijekom uvlačenja duhanskog dima kondenzira se u ljepljivu, sirastu masu u plućima. To je visokokancerogena materija. Osoba koja dnevno puši jednu kutiju cigareta, na godišnjem nivou prelijeva jednu šalicu katrana po svojim plućima.

Ugljični monoksid:

To je otrovni plin, bez boje, mirisa i okusa. Izaziva ubrzan rad srca i uzrokuje nedostatak zraka, veže se za eritrocite i ometa normalan prijenos kisika kroz krv. Krv pušača s dužim pušačkim stažom ima do 15% ugljičnog monoksida umjesto kisika.

Amonijak:

To je otrovan plin, neugodnog mirisa, pojačava nikotinsku zavisnost, pušača čini podložnijim virusnim infekcijama.

Benzen:

Bezbojan, aromatski ugljikovodik kancerogena je tvar koja se dovodi u vezu s nastankom leukemije.

Kadmij:

Visoko otrovan metal koji oštećuje bubrege, jetra, mozak, izaziva visok krvni tlak.

Olovo:

Otrovan teški metal koji izaziva oštećenje bubrega, mozga, živčanog sustava i krvi (eritrocita). Kod beba i male djece izaziva razvojne deformacije i probleme s učenjem.

Ukoliko pušite u blizini svoje djece ona će do polaska u školu udahnuti dim od preko 100 kutija cigareta!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh