Zdravlje

Ako se odričete hljeba, provjerite koje to namirnice ne izazivaju nadutost i gojaznost

Hljeb je vremenom postao sinonim za gojaznost, pa ga mnogi koji žele da zadrže vitku liniju izbjegavaju.

Hljeb od heljde - Mojenovosti.com

Eksperti, pak, kažu da izbjegavanje hljeba nije tako djelotvorno. Naime, pasta, na primjer, može više da ugrozi vašu liniju, a u sendvičima više goje prilozi i sastojci koji se nalaze u lepinji, nego samo tijesto. I dok je hljeb često bio glavni “krivac” za gojenje, sve je više naučnih dokaza koji pokazuju suprotno.

Stručnjaci upozoravaju da izbjegavanjem hljeba ostajemo bez važnih nutritijenata poput vlakana, gvožđa i kalcijuma. Mnogi proizvodi koji imaju oznaku “bez glutena” sadrže dosta aditiva, zasićenih masti i šećera, navela je Ajela Spiro iz Britanske fondacije za ishranu u svom obraćanju na Konferenciji dijetetičara i nutricionista u Londonu. Ona je dodala da je sprovedeno istraživanje Univerziteta u Bristolu koje je pokazalo da hljeb proizvodi manje nadutosti u stomaku u poređenju sa tjesteninama, prenosi “Hayat“.

Stručnjaci napominju da je važnije šta stavljamo na hljeb ili u lepinje nego koliko hljeba jedemo. Dva parčeta hljeba sadrže 190 kalorija i 2 grama masti, ali ako na hljeb namažete margarin ili puter skoro ćete duplirati kalorije, taj obrok će imati 334 kalorije i još 16 grama masti.

Pored toga što sadrži dosta vlakana, gvožđa i kalcijuma, u parčetu hljeba se nalazi 20 -30 procenata dnevne preporučene doze vitamina B1.

Znači, ne morate se odricati hljeba zarad vitke linije već je dovoljno je da ograničite unos peciva i vodite računa o tome koji namaz i priloge uz hljeb koristite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh