Zdravlje

Kako loše vremenske neprilike utječu na naše raspoloženje i zdravlje

Meteoropatija je grupa simptoma i reakcije do kojih dođe prilikom promjene vlažnosti zraka, vjetra, atmosferskog pritiska, kiše, grmljavine i slično.

Muškarac - Zadovoljna.hr

Istražavanja pokazuju da meteoropati na promjene vremena reaguju prije nego što dođe do vremenskih neprilika i to u vidu glavobolje, neraspoloženja, potištenoću, te bolom u kostima. Zdravi ljudi također osjećaju promjene vremena, najčešće kao lakša glavobolja ili promjene raspoloženja.

Sunčano vrijeme poboljšava raspoloženje. Vedro i plavo nebo izaziva samopouzdanje i samopoštovanje kod ljudi. S druge strane, velike vrućine imaju potpuno suprotan utjecaj.

Kako prenosi “Radio Sarajevo” savjeti za ublažavanje meteoropatskih reakcija su da provodite više vremena na otvorenom, te da se bavite određenom sportskom aktivnošću.
Unositi dva litra tekućine dnevno, najbolje vodu. Pojesti što više voća, povrća, kao i hrane bogate vitaminima i mineralima.

Prema podacima Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH sutra se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C.

Biometeorološka prozgnoza je nepovoljna, što će loše djelovati na meteoropate.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh