Zdravlje

NAJAGRESIVNIJI KARCINOM: Svjedoci smo ekspanzije solarijuma, a oni su okidač za melanom

Nažalost, trend lijepog toliko je izražen da mladi jednostavno zaboravljaju koliko im neke navike mogu ugroziti zdravlje, kaže predsjednica Euromelanoma BiH

Goraždanka Amira Čaušević rođena je sa benom na licu, ali ni slutila nije da će joj taj lijepi ukras na licu, uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Nakon što je prije tri godine primijetila da ben mijenja veličinu i boju, dvadesetsedmogodišnja frizerka po zanimanju, otišla je kod ljekara, prvo u Goraždu, koji su je, kako nam je kazala, odmah uputili na dermatoskopiju u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu (UKCS).

– Ben je bio u ravni sa kožom, ali je počeo rasti i mijenjati boju. Često sam o tome razgovarala sa suprugom, međutim, on mi je uvijek govorio kako je to normalno, nešto sa čim sam se rodila, i da me to ne bi trebalo brinuti, pošto madeže niko ne dira. Odmah nakon urađenog pregleda na Klinici za kožne i venerične bolesti rečeno mi je da je dijagnoza – melanom. Operativni zahvat urađen je u Goraždu. Srećom sve se završilo dobro, jer sam došla na vrijeme, a operacijom je odstranjeno sve što je trebalo – govori Amira.

Supruga ga natjerala da ode ljekaru

Nakon svega što joj se desilo, Amira je danas dobro, redovno dolazi na kontrole na Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, gdje su je ljekari upoznali sa bolešću o kojoj je, kako kaže, do prije nekog vremena malo znala.

– Nisam znala šta sunce može uraditi čovjekovom zdravlju, niti sam o tome ikada razmišljala. Nikada nisam koristila zaštitu protiv UV zraka. Tek sada sam svjesna svega što mi se moglo dogoditi da sam još odgađala odlazak ljekaru. Sada sam, hvala Bogu, dobro, a i prognoze ljekara su odlične. Ne izlažem se suncu, a prije izlaska vani, obavezno se zaštitim određenom kremom – dodaje Čaušević.

I kod četrdesetogodišnjeg visokoobrazovanog Sarajlije, koji nas je zamolio da mu, zbog prirode posla koji obavlja, ne objavljujemo ime i prezime (identitet osobe poznat redakciji), supruga je prošle godine, kako kaže, sasvim slučajno otkrila da madež, kojeg su primijetili prije nekoliko mjeseci, raste.

– Na inicijativu supruge sutradan sam nevoljno otišao kod ljekara, koji su mi nakon pregleda, rekli da ono što imam na leđima ukazuje na melanom, da se čim prije mora odstraniti i uzorak poslati na analizu. Nisam znao šta se krije iza riječi – melanom, a onda su mi objasnili da je to najagresivniji oblik raka kože. Podvrgnut sam operaciji, a nalaz je samo potvrdio prethodne sumnje. Na inicijativu ljekara uradio sam još jednu operaciju na istom mjestu, kojom je sve uklonjeno, nalaz je odličan, i sada svaka dva mjeseca dolazim na kontrole. Kazali su mi da bi dan, kada me je supruga natjerala da odem ljekaru, trebao slaviti kao drugi rođendan, jer sam došao na vrijeme i spriječio metastazu i smrt – ispričao nam je Sarajlija, inače otac troje djece.

Melanom je najteži i najagresivniji oblik raka kože koji može nastati od madeža, ali i na nepromijenjenom dijelu kože,piše Faktor

Iako još uvijek na nivou države ne postoji valjan registar oboljelih od melanoma, prema riječima mr. sci. med. dr. Hane Helppikangas, predsjednice Euromelanoma BiH, Bosanci i Hercegovci spadaju u rizičnu grupu ljudi za nastanak ove bolesti.

– Ispunjavamo sve kriterije rizikogrupa, a to je da smo svijetle puti, imamo jako veliki broj madeža po tijelu, nemamo razvijenu svijest zaštite kože od ultravioletnog zračenja, ne samo ljeti, nego tokom cijele godine, a naročito mladi. Stalno to ističem u radu sa pacijentima. Cilj nam je otkriti bolest u ranom stadiju, i to vrlo često uspijemo i spasimo život, ali to ne znači da je osoba poslije sigurna. Melanom se može vratiti ako ne povedemo računa o svom načinu života – naglasila je Helppikangas.

Koža pamti i neće odmah pokazati tragove oštećenja

Predsjednica Euromelanoma BiH posebno je istakla da melanom ne bira godine, i zbog toga često napada i mlade.

– Može se javiti kod djece, adolescenata, pogotovo u današnje vrijeme kada je toliko popularno imati taman ten, pa mnogi, ako to ne mogu postići na prirodan način, odlaze u solarij, koji je okidač za melanom. Naglasila bih da imamo jako veliki broj mlade populacije sa atipičnim madežima koji su prekursori melanoma. Nažalost, trend lijepog toliko je izražen, da mladi jednostavno zaboravljaju koliko im neke navike mogu ugroziti zdravlje – kaže Helppikangas.

Iako su mnoge zemlje u Evropi, ali i u okruženju donijele zakone kojima se mlađima od 18 godina zabranjuje korištenje solarija, BiH i po tom pitanju kaska za regionom.

Da stvar bude gore, u našoj zemlji svakim danom sve je više kozmetičkih salona koji, kako tvrde dermatolozi, nude uslugu solarija čiji je ispravnost itekako upitna.

– Zemlje Evrope, regije, pa čak i entitet RS, to su zakonski riješile. Nadati se da će i FBiH u dogledno vrijeme donijeti takav zakon. Kod nas je ekspanzija popularnosti solarija i turbosolarija, upravo zbog popularnosti tamnog tena, koji je u Evropi davno zapostavljen. Koža pamti i neće odmah pokazati ako je na bilo koji način oštetite. Tek kasnije ona izbacuje rezultate naše (ne)brige. Ono što bih poručila mladima je to da koža do 21. godine života upije najveću dozu ultravioletnog zračenja. Zato bi se svi trebali odgovornije ponašati prema svom zdravlju – dodala je na kraju razgovora Helppikangas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh