Zdravlje

Epidemija morbila u BiH i dalje se širi, epidemiolozi apeluju: Vakcinišite djecu na vrijeme

Da epidemija morbila u Bosni i Hercegovini ne prestaje da se širi pokazuju i posljednji podaci epidemioloških instituta iz oba bh. entiteta, po kojima u Federaciji BiH broj oboljelih dosegao cifru od 1.030 slučajeva, dok ih je u Republici Srpskoj registrirano 37, što znači da se i u ovom dijelu BiH broj oboljelih počeo povećavati.

No image - Haber.ba

Po Izvještaju Komisije za morbile na nivou BiH naša zemlja je već duže vremena ocijenjena kao zemlja sa endemskom transmisijom morbila, odnosno stalno prisutnom transmisijom morbila,pise Novi.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa ističe da je prošle godine u Federaciji zabilježeno 16 slučajeva zaraženih morbilima, a da se ove godine ušlo u epidemijsku fazu ove bolesti.

– Do 24. maja u FBiH je registrirano1.030 slučajeva morbila, 50 posto oboljelih su djeca mlađa od pet godina, odnosno ona koja su i najizloženija komplikacijama oboljenja kao što su morbili, dok 25 posto čine djeca školske dobi, do 19 godina, a 25 posto su odrasli, stariji od 30 godina – naveo je.

Napomenuo je da je donesena odluka da se i djeca migranata vakcinišu iz programa Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Prilikom posjete Bihaću prije 10 dana, utvrdio sam da je vakcinisano 220 djece, a jučerašnji podaci pokazuju da se još 80 djece sprema za vakcinaciju – kazao je Musa.

Epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) Jela Aćimović kazala je da u ovom entitetu situacija nije alarmantna kao što je slučaj u FBiH, ali je upozorila da se broj oboljelih od morbila počeo povećavati.

– Do jučerašnjeg dana zabilježeno je 37 slučajeva oboljelih, a većina tih slučajeva su registrirana na dijelovima RS-a u blizini Sarajeva. Očekujemo daljnje širenje epidemije, nadajući se da to neće biti u velikim omjerima – kazala je.

Od od 37 oboljelih, istakla je Aćimović, vakcinisano je samo jedno dijete, a ostali su većinom nevakcinisani ili je njihov vakcinalni status nepoznat, što opet znači da su nezaštićeni.

Naglasila je da je u RS-u obuhvat imunizacijom MRP vakcinom, odnosno vakcinacijom protiv oboljenja morbila, prilično nizak.

– Posljednjih nekoliko godina postoji tendencija da se prva doza MRP vakcine jako dugo odlaže te se, umjesto sa 12 mjeseci, daje djetetu uzrasta od tri godine. To je ogromna greška i uveliko ugrožava tu djecu koja nisu vakcinisana na vrijeme – upozorila je.

Mala djeca, pojašnjava epidemiologinja, nakon porođaja su zaštićena majčinim imunitetom samo nekoliko mjeseci. Sa 9-10 mjeseci antitijela koja su djeca dobila od majke iščezavaju i dijete postaje potpuno nezaštićeno.

– Morbili su bolest koja se jako brzo prenosi i koja najčešće izaziva komplikacije u uzrastu do pet godina, tako da svako odlaganje prve doze MRP vakcine predstavlja direktno ugrožavanje djeteta kojem se doza ne fa na vrijeme – podvukla je.

Epidemiolozi iz FBiH i RS-a stoga su apelovali na roditelje da na vrijeme vakcinišu djecu jer obuhvat vakcinacijom ne smije ostati ovako nizak, budući da će dozvoliti daljnje širenje epidemije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh