Zdravlje

Evo zašto više nikada u životu ne biste trebali popiti slatko gazirano piće

Najnovije istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da loše prehrambene navike povećavaju rizik od raka jednako kao i pretjerana konzumacija alkohola.

Gazirano piće - Blogspot

Za približno 38 posto slučajeva raka debelog crijeva i 28 posto raka usne šupljine, ždrijela i grkljana jedan od glavnih krivaca je konzumacija nezdrave hrane, a pri vrhu te liste su gazirana pića koja obiluju šećerom, piše Ordinacija.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje zaključuju da su prehrambene navike povezane s više od 80 tisuća invazivnih oblika karcinoma zabilježenih 2015. godine u Americi, što predstavlja 5 posto ukupnog broja slučajeva malignih bolesti u toj zemlji.

U brojevima to izgleda ovako: 52200 slučajeva raka debelog crijeva, više od 14400 karcinoma usne šupljine, ždrijala i grkljana, približno 3200 raka maternice, više od 3000 karcinoma dojke kod žena u menopauzi, 2000 slučajeva raka bubrega, približno 1600 karcinoma na želucu i 1000 slučajeva raka jetre – svi ovi slučajevi povezani su s lošim prehrambenim navikama.

Znanstvenici su također proučavali koje su prehrambene navike najuže povezane s pojavom raka i došli do zaključka da su ove navike najpogubnije za naše zdravlje:

Nizak unos cjelovitih žitarica
Nedovoljna kozumacija mliječnih proizvoda
Pretjerana konzumacija crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda
Nizak unos povrća i voća
Redovita konzumacija sokova bogatih šećerom i gaziranih zaslađenih sokova

Ovakva prehrana vodi u pretilost koja je povezana sa 16 posto slučajeva raka uzrokovanih, među ostalim, lošim prehrambenim navikama.

Muškarci te općenito odrasle osobe u dobi od 45 do 64 godine imaju najveći rizik od raka povezanog s lošim prehrambenim navikama.

„Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da postoji način da se smanji pojava malignih bolesti u općoj populaciji ukoliko se počne sustavno raditi na edukaciji o zdravim prehrambenim navikama i omogući dostupnost zdrave hrane svim građanima“, naglasili su autori istraživanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh