Zdravlje

Psiholozi objašnjavaju trebamo li pričati sami sa sobom

Izražavajući pojedine misli naglas omogućujemo sebi bolje razumijevanje sadašnjosti i budućnosti, kaže psihoterapeutkinja Lisa Ferentz

faktor

Psiholozi kažu da ne postoji osoba koja s vremena na vrijeme ne “popriča” sama sa sobom. Premda neki tvrde kako je to čudna osobina, ona je zapravo prirodna svakom ljudskom biću.

Neki ljudi pričaju sami sa sobom kako bi pokušali pronaći rješenje za određeni problem koji ih muči, vjerujući da će im verbaliziranje tog problema olakšati put do ispravne odluke. Drugi to rade više na nesvjesnom nivou – naprimjer, kada sami sebi kažemo: “Zakasnit ću”, ili “Ova haljina mi baš dobro stoji”.

No, bez obzira da li je to samo misao koja proleti ili cijela verbalna analiza, stručnjaci naglašavaju da je itekako korisno da se ponekad obratimo samima sebi.

Izražavajući pojedine misli naglas omogućujemo sebi bolje razumijevanje sadašnjosti i budućnosti, kaže psihoterapeutkinja Lisa Ferentz. Upravo se tom metodom ona služi kako bi svojim klijentima usadila pozitivnu sliku o sebi te o danu koji je pred njima.

Ferentz svojim klijentima savjetuje da zapisuju misli o tome na čemu su sve zahvalni, šta smatraju svojim jakim stranama, koje su im pozitivne osobine. Tada im kaže da stanu pred ogledalo i to što su napisali izgovore glasno, sami sebi.

– Ne odustajte, čak i ako vam se to čini glupo. Kao i s drugim stvarima, kada se jedanput uvježbate i ovoj metodi pristupite s pozitivne strane, otkrit ćete da je to u suštini veoma jednostavno. Vodi nas kroz život, bili mi toga svjesni ili ne – govori Ferentz.

Poticaj sebi možete dati i kada tepate ili šapućete.

– Kada sebi šapćemo pozitivne riječi, to nam daje snagu da se suočimo sa izazovima koji su pred nama – kaže psihoterapeutkinja, dodajući da mnogi sportisti rade isto uoči takmičenja.

Ipak, pripazite kada pričate sami sa sobom jer ukoliko često izgovarate negativne misli naglas, to može imati suprotan efekat, upozorava Ferentz,piše Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh