Zdravlje

Koristite KAPI ZA NOS duže od sedam dana? Evo šta može da vam se desi, posljedice NISU NIMALO NAIVNE

Da li i vi imate u društvu bar jednu osobu koju stalno viđate sa kapima za nos? Za koju biste rekli da je od njih zavisna, a ona vama da bez njih ne može da diše?

Sprej za nos - Ordinacija.hr

I dijelom ima istine u tome što bi vam ta osoba rekla, jer skoro da ne postoji ništa gore nego kada vam je zapušen nos. Osim samog neprijatnog osećaja začepljenosti, počinjete da osećate i veliku nadutost, pa i glavobolju, pošto tada unosite više vazduha disanjem na usta.

Za zapušen nos kao najefikasnija pomoć uvek su prvi izbor kapi za nos. Međutim, ne koriste ih svi na pravi način. Ukoliko ne osete očekivano olakšanje u nekoliko dana, dosta ljudi nastavi da ih upotrebljava ne znajući da tako zapravo upada u začarani krug.

Kako objašnjava docent dr Snežana Babac, specijalista ORL u KBC “Zvezdara”, posledice nisu samo sve veća zapušenost, već i uništavanje krvnih sudova i sluznice nosa.

– Nakon prvobitnog skupljanja krvnih sudova i smanjenja otoka sluznice, pacijent oseti olakšanje i, što se kaže, “prodiše”, ali kada se krvni sudovi ponovo rašire i u njih jurne krv, napravi se još gore stanje i nos zapravo postaje sve zapušeniji. To dovodi do toga da iznova i iznova koristite kapi, a samim tim i sve više uništavate zdravlje, jer kapi se uglavnom smeju koristiti od tri do pet dana, ili kod jakih prehlada do sedam, da bi se sprečilo da sekret prodre u srednje uvo – naglašava dr Babac.

Ona objašnjava da osobe koje duže koriste kapi za nos često razviju zavisnost zbog toga što čim prestanu da koriste kapi imaju osećaj zapušenog nosa i smetnje pri disanju.Zavisnost od kapi za nos ili medikamentozni rinitis dovodi do upale nosne sluznice izazvane lekovima. Pacijenti koji boluju od hroničnog vazomotornog rinitisa i alergijskog rinitisa najčešće razviju zavisnost od kapi za nos. Oni umesto uobičajenih nosnih dekongestiva kao što su efedrin, nafazolin, oksimetazolin, ksilometazolin, treba da, uz preporuku lekara, koriste neke druge vrste sprejeva, kao što su na primer intranazalni kortikosteroidi ili antihistaminski sprejevi koji ne stvaraju zavisnost i koji mogu duže da se upotrebljavaju. Takođe je veoma važna svakodnevna toaleta nosa slanim rastvorima koji mogu biti obogaćeni pantenolom ili hijaluronom – savetuje dr Babac,piše Bkic


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh