Zdravlje

Kako orasi doprinose boljem kardiovaskularnom zdravlju

Nedavno istraživanje američkih naučnika pokazalo je da orasi mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Orasi - nezavisne

Orasi, naime, predstavljaju dobar izvor alfa-linoleinske kiseline, omega-3 masne kiseline koja pomaže u regulaciju povišenog krvnog pritiska. Trideset grama oraha sadrži čak 2.5 g ove omega-3, dok preporučena dnevna doza za muškarce iznosi 1.6 g, a za žene 1.1 g alfa-linoleinske kiseline, piše “Doktor“.

Jedno drugo istraživanje ukazalo je na povoljan efekat oraha na nivo lipida u krvi. Kod učesnika u istraživanju koji su jeli 43 grama oraha dnevno tokom 8 sedmica došlo je do smanjenja nivoa ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida za po 5%. Povišen nivo lipida u krvi je inače ozbiljan faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Osim visokog sadržaja alfa-linoleinske kiseline, za povoljno, kardioprotektivno dejstvo oraha zaslužni su i drugi sastojci kao što su polifenoli, fitosteroli, vitamin E, ali i dijetetska vlakna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh