Zdravlje

PRVI lijek protiv raka uskoro i na našem tržištu

Prvi lijekovi na svijetu koji su namijenjeni da potpuno zaustave otpornost ćelija raka na liječenje mogli bi biti dostupni u narednih deset godina, kažu naučnici.

No image - Haber.ba

Ovu investiciju od blizu 100 miliona dolara za razvoj lijekova objavio je Institut za istraživanje raka (ICR). Izvršni direktor ove ustanove Paul Workman izjavio je da je sposobnost raka da se prilagodi lijekovima najveći izazov u liječenju.

Nova vrsta lijekova mogla bi dugoročno učiniti rak upravljivom i češće izlječivom bolešću, rekao je on. Istraživači kažu da postojeći tretmani, kao što je hemoterapija, ponekad bivaju neuspješni, jer se najsmrtonosnije ćelije raka prilagođavaju terapiji i tako preživljavaju, što dovodi do recidiva.

– Sposobnost raka da se prilagodi, evoluira i postane otporan na lijekove bili su uzroci velikog broja smrtnih slučajeva od ove bolesti i najveći izazov s kojim smo se suočili u njegovom prevazilaženju – dodao je Workman.

On je rekao da Institut mijenja kompletnu paradigmu razmišljanja o raku kako bi se usredotočio na predviđanje načina na koji će se ćelije raka razvijati kako bi se spriječilo da postanu otporne na lijekove, piše BBC.
ICR ima za cilj da privuče dodatnih 20 miliona dolara za svoj novi Centar za otkrivanje droga u svom kampusu u Suttonu, u Južnom Londonu, koji ima za cilj okupiti gotovo 300 naučnika iz različitih oblasti.

Naučnici imaju za cilj da koriste nove pristupe, uključujući kombinirane terapije i vještačku inteligenciju da bi predvidjeli i utjecali na evoluciju ćelija raka, stvarajući slabosti koje tretmani mogu da iskoriste, prenosi Klix.

– Umjetna inteligencija i matematičke metode predviđanja imaju ogroman potencijal da uđu u ‘glavu’ karcinoma i predvide šta će dalje raditi i kako će reagirati na nove tretmane – kazao je dr. Andrea Sottoriva.

Istraživači već rade na novim lijekovima koji su dizajnirani da zaustave tip molekula proteina zvanog Apobec, koji je dio imunološkog sistema više od polovice tipova raka.
Workman je rekao da će laboratorijska i klinička ispitivanja za nove lijekove trajati desetak godina prije nego što postanu dostupni pacijentima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh