Zdravlje

Tihi simptomi policističnih jajnika

Ovaj sindrom je veoma kompleksna pojava koja se ne prikazuje kod svake žene na isti način

Bol u stomaku - Alternativainformacije.com

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonski poremećaj u reproduktivnom dobu žene i najčešći je uzrok neplodnosti.

Tačan uzrok nije poznat, ali se zna da na to stanje svakako utiču genetske predispozicije, kao i telesna masa žene.

Uočljiva je insulinska rezistencija, poremećaj gde ćelije tela ne reaguju na insulin.

“Mnoge pacijentkinje koje imaju sindrom policističkih jajnika i insulinsku rezistenciju imaju nezdrave navike uz peteranu telesnu masu, a u porodici im neko često boluje od dijabetesa tipa 2”, kaže ginekolog dr. Grujić i dodaje:

“Ćelije ne odgovaraju normalno na insulin pa je nivo hormona gušterače, koji kontroliše i omogućuje ćelijama da metabolizuju šećer, povećan. To se dešava jer je nivo šećera povišen.

Ona kaže da insulinska rezistencija vremenom dovodi i do pojave dijabetesa tipa 2, ali i do kardiovaskularnih oboljenja.

Kako prepoznati simptome policističnih jajnika?

Dolazi do neredovnog, produženog menstrualnog ciklusa, jajnici su uvećanog volumena promenjene građe s više od 12 nezrelih folikula tj. više nego što na ultrazvučnom pregledu ima zdravi jajnik

S obzirom na to da je povišen nivo muških hormona, pojačava se dlakavost i izražene su akne. Takođe, izostanak ovulacije koji se mora lečiti kod žena koje žele da zatrudne.

Ako je pacijentkinja već trudna, ona mora biti pod nadzorom lekara jer u trudnoći može da ima trudnički dijabetes i visok pritisak, a češći su i spontani pobačaji i prevremeni porođaji.

Dr. Grujić ističe da se može javiti i depresija, teskoba, poremećaj ishrane i spavanja, hrkanje i opstruktivan prestanak disanja u snu, te hroničan umor, kao i veliko krvarenje iz materice.Izražena je gojaznost koja može pogoršati komplikacije. Čak se i umerena debljina povezuje sa sve većom učestalošću izostanaka ovulacije, spontanim pobačajima, kaže dr. Grujić i dodaje:

Masno tkivo je snažna endokrina žlezda pa hormoni masnog tkiva (leptin i rezistin, adiponektin i drugi) utiču na nastanak promene aktivnosti insulina i na stvaranje hormona u jajnicima”.

Poremećena ravnoteža adipokina – hormona masnog tkiva) otežava dozrevanje jajne ćelije, oplodnju i razvoj trudnoće i fetusa, a leptin dovodi do izostanka ovulacija.

Kako se rešiti viška kilograma?

Ona napominje da se ovaj sindrom može lečiti i lekovima i hirurški, u zavisnosti od toga da li žena želi trudnoću, ali uvek se savetuje smanjenje preterane telesne težine.

Reč je o relativno jeftinoj metodi koju svaka žena može provesti, a cilj je da su u šest meseci telesna masa smanji za 10 posto, čime se vraća i ovulacija, zaključuje dr. Jasenka Grujić,piše Stil

Koju hranu treba konzumirati, a koju izbegavati?

Gubitak do 10 posto ukupne tjelesne mase mora teći polako, uz izbor nutritivno kvalitetnih namirnica koje će potaknuti metabolizam i uspostaviti ravnotežu hormona.

Ishrana bi trebalo da se bazira na svežim namirnicama, dosta povrća i voća bogatih dijetalnim vlaknima i antioksidansima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh