Zdravlje

8 znakova da vašem tijelu nedostaje vitamin A: Ove simptome ne smijete ignorisati

Vitamin A je neophodan za zdravlje organizma, a njegov manjak u tijelu može biti okidač za mnoga oboljenja. Provjerite koji simptomi ukazuju na smanjenje vitamina A u tijelu i koje namirnice su bogate ovim vitaminom…

Krema - Blogspot.com

Vitamin A je važan za pravilno funkcionisanje organizma, a utiče na čulo vida, jača imuni sistem, utiče na plodnost i neophodan je za zdravlje kože, zdravlje kostiju, podstiče nastanak ćelija i tkiva u organizmu i vrlo je važan za razvoj djece, piše “Lovesensa“.

Posljedice nedostatka vitamina A najćešće se ispoljavaju u vidu oboljenja kože i kostiju, a njegov manjak naročito je rizičan kod djece u razvoju. Najveći rizik od nedostatak vitamina A imaju trudnice, žene koje doje, novorođenčad i djeca. Takođe, dijareja i cistična fibroza mogu uzrokovati nagli pad vitamina A.

Simptomi koji ukazuju na manjak vitamina A su: suha koža, suhe oči, noćno ili kokošije sljepilo (nemogućnost prilagođavanja vida na tamu), neplodnost i rizična trudnoća, usporen rast kod djece, česte infekcija grla i respiratornih organa, sporo zarastanje rana, pojava akni i bubuljica.

Vitamin A možete nadoknaditi uzimanjem supelemenata, ali i promjenom režima ishrane. Namirnice koje sadrže vitamin A su puter, jaja, džigerica, riblje ulje. Ukoliko ste vegan, onda se snadbijevajte vitaminom A iz žutog povrća, šargarepe, dunje, duleka, slatkog krompira, spanaća, zeleniša od rotkve, maslačka, prokelja, kupusa, peršuna, kajsije, šljive i breskve.

Kao i manjak, tako i višak vitamina A može da bude opasan po zdravlje i život. Uglavnom se hipervitaminoza A događa kada se suplementi konzumiraju u većoj količini nego što je dozvoljeno.

Vitamin A se skladišti u jetri, a kada je povišen postaje toksičan, izaziva probleme sa vidom, loše utiče na zdravlje kostiju i kože, izaziva zbunjenost. Preporučena doza vittamina A za zdravog čovjeka je 700 do 900 mcg na dan, trudnicama se uglavnom prepisuje veća doza, a djeci manja.

Napomena: Prije upotrebe suplemenata vitamina A, obavezno se konsultujte sa stručnjakom!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh