Zdravlje

Moć genetike: Šta zdravlje vaše majke otkriva o vama

Zdravlje vaše majke često može biti kristalna kugla.U nekim slučajevima, ističu naučnici, pogled na majku može biti pogled na vašu budućnost.

Majka i kćerka - Kurir.rs

– Zdravlje vaše majke često može biti kristalna kugla za ono što možemo i sami očekivati – kaže Pamela Pik (Pamela Peeke), profesorica medicine na Univerzitetu “Maryland” i autorica knjige “Body for Life for Women”,pise Novi.

Ali nisu samo geni ono što utječe na nas, jer veliku ulogu imaju i naše svakodnevne navike.

Evo kojih genetički faktori utječu na nas:

Oblik tijela

Imate salo oko trbuha koje vas užasno živcira i ne možete ga se nikako riješiti? Za to možete okriviti svoju mamu. Istraživanja su pokazala kako je vrlo često ovakva tjelesna građa naslijeđena od majki. Osim što ne izgleda lijepo, nosi rizike od bolesti srca i dijabetesa.

Predispozicije za sport

Mama vam se bavila plivanjem ili tenisom? Vi ste onda prava sretnica. Naime, upravo kardiorespiracijska izdržljivost i općenito dobra forma koju imamo snažno su genetski uvjetovani. Zbog toga velike su šanse da ste od majke naslijedili snagu, izdržljivost i fleksibilnost – ili njihov nedostatak.

Stanje kože

Ako vas i u 30-ima proganjaju akne, za to možete okriviti majku. – Osobe koje imaju problema s aknama obično imaju masnu kožu, što je nasljedno – objašnjava profesorica dermatologije Debra Džaliman (Debra Jaliman) s njujorške “Icahn School of Medicine”. Utješno je to da osobe koje imaju masnu kožu izgledaju mlađe jer masnija koža sporije dobiva bore. Osobe sa svjetlijom kosom i plavim očima, pokazala su neka istraživanja, brže dobivaju bore. – Njihova je koža tanja i ima manje melanina, pa brže stare – objašnjava dr. Džaliman.

Mentalno zdravlje

Istraživanja su pokazala da ako vaša mama ili drugi bliski srodnik pate od depresije, imate dvostruko ili trostruko povećani rizik od razvoja istog stanja.

Plodnost

Samo zato što je mama rodila vašeg brata ili sestru u 44. godini, to ne znači da ćete moći učiniti isto. Ipak, postoje naučno utemeljeni dokazi o tome da je dob u kojem je majka prolazila kroz menopauzu najčešće nasljedna te može dati naznake i o vašoj plodnosti. Istraživanja su pokazala kako se ovarijska rezerva mladih žena brže smanjila ako su njihove majke prestale ovulirati u dobi prije navršenih 45 godina u odnosu na one čije su majke ušle u menopauzu u dobi od 55 godina. Također su istraživanja pokazala da sklonost spontanim pobačajima može biti genetski uslovljena.

Zglobovi

Ukoliko je vaša majka imala problema s osteoartritisom, odnosno degenerativnom bolesti zglobova, postoji 40-70 posto mogućnosti da je i sami naslijedite. Nerijetko je osteoartritis ruku povezan s poslom, no ukoliko ga imate i u koljenima i kukovima, postoji velika vjerovatnoća da je to genetski uslovljeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh