Zdravlje

Ovo voće brzo reguliše visok krvni pritisak: Ako ga jedete svaki dan, smanjit ćete rizik od hipertenzije

Prirodni lijek za visok pritisak – evo koje voće se uspješno bori protv hipertenzije!

Mjerenje krvnog tlaka - Vecernji.hr

Visok krvni pritisak ili hipertenzija ugrožava krvne sudove i vitalne organe, a najčešće je uzrokovano lošim načinom ishrane i neredovnom fizičkom aktivnošću, piše “Lovesensa“.

Ukoliko imate visok pritisak potrebno je što prije promijeniti način ishrane i životne navike, a stručnjaci su potvrdili da nam u borbi protiv hipertenzije može pomoći avokado. Američka asocijacija za zdravlje srca potvrdila je da avokado pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska jer je bogat kalijumom. Hrana koja sadrži kalijum reguliše negativan efekat natrijuma u organizmu.

Avokado – Centar-zdravlja.net

Kalijum pozitivno utiče na stanje zidova krvnih sudova, jer kada oni pravilno funkcionišu, imamo izbalansiran krvni pritisak. Konzimiranjem posoljene hrane povećava se nivo natrijuma u krvi, a samim tim raste i pritisak. Kalijum podstiče organizma da preko urina izbaci prekomjeran natrijum i tako se pritisak vraća u normalu.

Poread avokada, namirnice koje su bogate kalijumom su: kajsije, grašak, spanać, tuna, krompir, pomorandže i pečurke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh