Zdravlje

Biljka koja povećava intelektualne sposobnosti

Pored toga što povećava intelektualne sposobnosti, gotu kola ( Centella asiatica ) blagotvorno djeluje kod raznih duševnih poremećaja (osjećaj teskobe, depresija, promjene raspoloženja, psihički umor, zbunjenost i šizofrene tendencije).

Gotu kola - Kucnilekar.com

Orijentalni iscjelitelji ovu sposobnost biljke pripisuju posebnoj grupi glikozida (saponin glikozidima).

Naučno je dokazano da hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi) izaziva navedene mentalne poremećaje, a hronična hipoglikemija može dovesti do trajnog oštećenja mozga.

Međutim, glikozidi osim šećera sadrže još jednu nešećernu komponentu, a to je aglikon koji ipak može biti toksičan, tako da se sa gotu kolom ne smije pretjerivati, prenosi “Kućni lekar“.

Obavezno je doziranje prema uputstvu proizvođača i najbolje je poslije upotrebe od 2 sedmice napraviti barem isto toliko dugu pauzu. Osobe starije od 65 godina trebaju uzimati manju dozu.

Gotu kola se nikako ne preporučuje za djecu. Ne preporučuje se korišćenje uz lijekove koji utiču na jetru (kao što su na primjer lijekovi za snižavanje nivoa holesterola u krvi), jer bi se povećao rizik od oštećenja jetre. Zatim, ne preporučuje se u kombinaciji sa sredstvima koja imaju sedativno dejstvo (kao što je na primjer valerijana).

Pošto gotu kola može uticati na povećanje nivoa šećera u krvi, osobe s dijabetesom je ne bi trebale upotrebljavati bez prethodnog razgovora s ljekarom. Osobe s historijom prekanceroznih ili kancerogenih kožnih lezija, kao što su skvamozne ćelije, rakom bazalnih ćelija kože ili melanomom, ne bi trebale koristiti gotu kolu, jer je naučno istraživanje na miševima pokazalo da podstiče rast kancerogenih ćelija na koži.

Visoke doze i pretjerana upotreba gotu kole kod zdravih osoba može izazvati mučninu, uznemirenost želuca, vrtoglavicu, pospanost ili glavobolju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh