Zdravlje

Hrana sa puno natrijuma pogubna po zdravlje

Nova naučna studija o uticaju ishrane na zdravlje Instituta za metriku i evaluaciju zdravlja (IHME) na Univerzitetu u Vašingtonu pokazala je da je ishrana sa puno natrijuma odgovorna za 33 smrti od 100.000, piše Blumberg.

Brza hrana - Aura.ba

Režim ishrane u kojem se kozumira puno crvenog mesa pokazao se mnogo manje štetnim nego što se mislilo, sa samo dvije smrti u 100.000.

Natrijum predstavlja najveći rizik u ishrani u SAD, od 15 uključenih u istraživanje.

“Iako su natrijum, šećer i masti bili u fokusu debate o ishrani u posljednjih nekoliko godina, rezultati istraživanja pokazuju da su glavni faktori rizika koji rezultiraju smrću ishrana sa visokim sadržajem natrijuma, niskim sadržajem cijelih zrna, malo voća, malo orašastih plodova i sjemenki i malo povrća“, kaže doktor Aškan Afšin, glavni autor studije i asistent na IHME, piše “Blumberg“.

U prvih 10 prehrambenih faktora koji uzrokuju najveći broj smrtnih slučajeva na globalnom nivou, osam su povezani sa niskim unosom zdrave hrane, a ne sa visokim unosom nezdrave hrane, navodi se u istraživanju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh