Zdravlje

Kakao čuva krvne sudove

Japanski naučnici došli su do iznenaćujućeg otkrića. Oni su otkrili da jedna namirnica, omiljena mnogima, odlična za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Vjerovali ili ne, riječ je o kakau!

Kakao - Gomeal.de

Naime, u studiji objavljenoj u Japanu, žene u postmenopauzi koje svakoga dana piju napitak od kakoa smanjuju krutost arterija i rizik od pojave infarkta srca. Kakao je dobar jer sadrži supstance koje štite od srčanih bolesti i šloga, piše “Politika“.

Istraživanje je trajalo tri mjeseca, a u njemu je učestvovalo 26 žena u postmenopauzi. Ispitanice koje su uzimale ovaj napitak imale su manje valunge a ujedno i smanjenje krutosti arterija središnjeg i perifernog područja. Kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i ublažavanja bola, ali i stimuliše lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja.

Svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha umanjuje se taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh