Zdravlje

Nikako ne možete smršati: Ova “viša sila” je razlog zašto ne gubite kilograme

Hormoni imaju veliku kontrolu nad našim svakodnevnim funkcioniranjem. Oni određuju kako se osjećamo, kako razmišljamo, pa čak i u određenoj mjeri kako izgledamo.

Salo na stomaku - Blogspot

Dakle, kada je u pitanju gubitak ili dobivanje na težini, nije iznenađujuće čuti da hormoni mogu imati nešto s tim, piše “Radiosarajevo.ba“.

Ako imate problema s gubitkom težine, hormon rasta može biti krivac.

U nedavnom istraživanju Univerziteta Sao Paulo, istraživači su otkrili da hormon rasta (somatotropin) može djelovati na način da sprječava gubitak težine.

“Hormon rasta poznat je već desetljećima. Ali naše otkriće pokazuje da je njegov utjecaj mnogo veći.”, rekao je José Donato Junior, profesor na Institutu za biomedicinske znanosti Univerziteta u Sao Paulu za MbgHealth.

Ovo istraživanje je otkrilo da su naši mozgovi također puni receptora hormona rasta i da igraju veliku ulogu u našim metaboličkim procesima.

“Otkrili smo da hormon rasta u mozgu nije samo uključen u metabolizam rasta, nego prije svega utječe na metaboličke odgovore kada se radi o štednji energije kada smo gladni ili na dijeti”, rekao je Donato.

“Ovo otkriće ima važne implikacije u smislu razumijevanja zašto je tako teško izgubiti kilograme”, dodao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh