Zdravlje

Narodno rješenje za liječenje žgaravice

Žgaravica nastaje kada se kiselina iz želudca vraća u jednjak. Obično je popraćena nelagodnim osjećajem pri gutanju hrane ili pljuvačke, a ponekad i bolom u prsima, poput žarenja. Najčešći je uzrok žgaravice konzumacija obilnih i masnih obroka, kao i obroka koji su pretjerano začinjeni.

Žgaravica - Ilustracija

Prekomjerna tjelesna masa ili pretilost može stvoriti trbušni pritisak koji prisiljava povratak hrane natrag u jednjak.

Ako često imate žgaravicu, bilo bi najbolje da se koristite jednim od prirodnih lijekova koji će vam pomoći u otklanjanju obje ove neugodne pojave.

Naime, stručnjaci savjetuju da je korištenje biljke aloje vere jako pogodno ne samo za otklanjanje žgaravice nego i za obnavljanje oštećene sluznice.

Ipak, mnogi smatraju kako je najbolji lijek za tu boljku korištenje jabučnog octa koji je ujedno i pristupačniji.

Jabučni ocat ima brojne prednosti, ali je ipak važno da ne pretjerujete.

Liječnici savjetuju da je dovoljno u čašu uliti dva decilitra vode u koju treba dodati ne više od dvije jušne žlice jabučnog octa.

Ovaj napitak pijte desetak dana, svakoga jutra prije doručka. Ako žgaravica ne stane, ponovite isti tretman u sljedećih nekoliko dana,prenosi Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh