Zdravlje

Šećer je najveći neprijatelj zdravlja i ljepote

Šećer je jedna od “bijelih smrti” čije smo štetnosti svjesni, ali ga i dalje konzumiramo u prevelikim količinama. Činjenica je da je nemoguće sasvim izbaciti šećer iz ishrane, ali moguće je svesti ga na minimum.

aura

Istraživanja pokazuju da dnevno unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze. U tom slučaju on ima velik utjecaj na naš mozak i može stvoriti ovisnost kao i droga, cigarete ili alkohol.

Osim što negativno utječe na masu i dovodi do debljine, šećer izaziva poremećaje u metabolizmu i jedan je od glavnih uzročnika dijabetesa tipa 2.

Ako se konzumira u pretjeranim količinama, kvari nam raspoloženje, tako što nam najprije šećer u krvi naglo raste, a potom se iznenada spušta, što dovodi do gladi i niske razine energije.

Sve to na kraju izaziva nagle promjene raspoloženja, umor i razdražljivost. Poznato je da je loš za izgled i kakvoću kože jer ubrzava starenje i uzrokuje razne upalne procese i akne.

Zato stručnjaci savjetuju da obvezno čitamo etikete na proizvodima koje kupujemo, da se informiramo o tome koliko šećera koji sadrži i da se trudimo da, umjesto slatkiša i konzervirane hrane, biramo svježe namirnice – voće i povrće,prenosi Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh