Zdravlje

OSLOBODITE SE BOLOVA U VRATU

Najčešći uzroci ove vrste tegoba su stres, umor i nepravilan položaj tijela, a od velike pomoći mogu biti čajevi, obloge i masaža eteričnim uljima

Bol u vratu - Ilustracija/Licdn.com

Bolovi u vratu i ramenima najčešće nastaju zbog grčenja mišića tog dijela tijela, koji postaju kruti i onemogućavaju pravilne pokrete zglobova. Uzroci ove veoma neprijatne pojave mogu biti trajna izloženost stresu, konstantna napetost, hroničan umor, nepravilan položaj tijela, koji podrazumijeva, dugotrajno sjedenje ispred kompjutera ili televizora i loše držanje tokom spavanja, dugotrajne vožnje ili rada za pisačim stolom.

Bolove u ovom predjelu također mogu izazvati i trzajne povrede vrata zadobijene tokom sportskih aktivnosti ili saobraćajne nesreće, kao i drugi nekontrolirani pokreti tijela, a također uzroci mogu biti i osteoartritis, pomjeranje diska između kičmenih pršljenova, oštećenje tetiva vrata i ramena, kao i kriva kičma.

Prevencija

Da bi se spriječili bolovi u vratu i ramenima, od velikog je značaja pravilno držanje tijela (tokom aktivnosti kod kojih je ovaj dio tijela opterećen), kako mišići ne bi bili napeti suviše dugo. Također, u organizam treba unositi dovoljno tečnosti, kao i hranjive materije koje su neophodne da bi se mišići brzo oporavili od napora: aminokiseline, kalcijum, magnezijum, kalijum, selen, vitamine B i C, flavonoide. Opuštanje i izbjegavanje stresnih situacija može pomoći u sprječavanju mišićne napetosti usred stresa i fibromialgije (dugotrajnog bola u mišićima i mekim tkivima).

ČAJEVI I OBLOZI

Pomiješati 2 supene kašike sitno isjeckanog cvijeta zohve i supenu kašiku cvijeta kamilice. Sve to izručiti u 7 dl vrele vode i ostaviti 2 sata poklopljeno da odstoji. Procijediti i piti po 2 dl vrućeg napitka prije doručka, ručka i večere.

Nakon konzumiranja ovog čaja, na vratu sat vremena treba držati oblog od omorike. Naime, pola čaše sitno isjeckanih pupoljaka i cvjetova omorike izručiti u 6 dl vinskog sirćeta. Flašu zatvoriti i držati je u toploj sobi deset dana. Za to vrijeme promućkati je više puta dnevno. Nakon toga tečnost treba procijediti.

Dvije supene kašike sitno isjeckanog lista nane i supenu kašiku sitno isjeckanog lista matičnjaka izručiti u 7 dl vruće vode i ostaviti poklopljeno 2 sata. Procijediti i piti po 2 dl vrućeg napitka prije doručka, ručka i večere.

Nakon konzumiranja ovog čaja, tokom jednog sata na vratu treba držati oblog koji se priprema na slijedeći način: po 2 supene kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice, lista ruzmarina i lista i cvijeta kantariona staviti u 8 dl rakije prepečenice. Flašu zatvoriti i držati je u toploj sobi 20 dana. Za to vrijeme promućkati je više puta dnevno. Nakon toga tečnost treba procijediti i koristiti kao obloge 3 puta dnevno po 1 sat.

NAPOMENA: Čajeve sladiti medom. Recepti se koriste po 5 dana, sve dok bolovi ne prestanu.

BILJNE MJEŠAVINE PROTIV UKOČENOSTI VRATA

Po 2 supene kašike sitno zdrobljenog lista i cvijeta kantariona, lista ruzmarina, cvijeta divljeg kestena i jorgovana i 1 supenu kašiku kamfora izručiti u 1 litar rakije. Flašu zatvoriti i držati je u toploj sobi 20 dana. Za to vrijeme promućkati je više puta dnevno. Nakon toga tečnost treba procijediti i masirati bolna mjesta po potrebi.

Deset supenih kašika sitno zdrobljenih bobica kleke, starijih od 2 godine, preliti sa 1 litrom ključalog i razblaženog sirćeta. Ostaviti da stoji poklopljeno 2 sata. Procijediti, pa gusti dio staviti na lanenu krpu. Poprskati procijeđenom tečnošću i držati kao oblog na vratu, 3 puta dnevno po 1 sat.

Deset supenih kašika sitno isjeckane rotkve i 5 supenih kašika sitno izrendanog korijena rena izručiti u 1.5 litar ključalog vina. Ostaviti poklopljeno 2 sata i zasladiti sa 6 kašika meda, a potom izmiješati i procijediti. Prije doručka, ručka i večere popiti po 1 dl ovog napitka, a ostatak upotrijebiti za masažu vrata. Na masaže, na vratu i ramenima 1 sat držati oblog od procijeđenog, gustog dijela.

NAPOMENA: Ove recepte treba koristiti po 5 dana, sve dok tegobe traju.

BOL VRATNIH ŽIVACA

Po 5 supenih kašika sitno izrendane rotkvice i sitno isjeckanog cvijeta luka popariti sa 8 dl ključalog vinskog sirćeta. Ostaviti poklopljeno 2 sata izvan šporeta, procijediti i stavljati obloge ujutru, u podne i uveče u trajanju od po 2 sata. Svaki sat pokvasiti obloge procijeđenom tečnošću.

Po 2 supene kašike sitno isjeckanog cvijeta divljeg kestena, cvijeta i lista kantariona i lista ruzmarina izručiti u 6 dl rakije prepečenice. Staviti u flašu, zatvoriti i držati u toploj sobi 20 dana. Za to vrijeme promućkati više puta dnevno. Nakon toga procijediti, masirati i stavljati obloge poslije doručka, ručka i večere, u trajanju od 2 sata.

NAPOMENA: Ove recepte treba koristiti po 4 dana, sve dok bol ne prestane. Nakon skidanja obloga, bolna mjesta treba oprati mlakim čajem od kamilice.

Kada treba zatražiti ljekarsku pomoć?

Ukoliko je otežana pokretljivost vrata.

Ako je bol posljedica neke povrede.

Ukoliko je otežano pokretanje ekstremiteta.

Ako bolesnik nekotrolirano mokri, osjeća trnjenje u rukama, bol u grudima i probadanje u jednoj ili obje ruke.

Ako su otečene limfne žlijezde na vratu.

Ukoliko bolesnik ima glavobolju, vrtoglavicu i povišenu temperaturu, i osjeća slabost.

Ako simptomi potraju duže od jedne sedmice,prenosi Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh