Zdravlje

3 moćne namirnice koje smanjuju visok pritisak: Ako imate hiperetnziju, počnite odmah da jedete ovo povrće

Namirnice koje smanjuju visok krvni pritisak – jedite hranu bogatu kalijumom u borbi protiv hipertenzije!

Krvni pritisak - Doktorukuci.net

Visok pritisak može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme ako ga redovno ne kontrolišete, ne uzimate terapiju ili ne promijenite način ishrane i stil života, piše “Lovesensa“.

Visok krvni pritisak (hipertenzija) uzrokuje začepljenje arterija i otežan protov krvi što može uzrokovati srčani udar. Ako patite od hipertenzije, potrebno je promijeniti određene životne navike, kao što su regulisanje težine, redovno vježbanje, smanjen unos soli, zdravija ishrana i izbjegavanje alkohola. Međutim, stručnjaci naročito preporučuju da konzumirate namirnice koje su bogate kalijumom.

Kalijum podstiče smanjenje krvnog pritiska tako što balansira negativan efekt soli u organizmu. Bubrezi konrtrolišu pritisak i regulišu nivo tečnosti koji se zadržava u organizmu. Bubrezi su organi za detoksikaciju koji filtriraju krv i podstiču izbacivanje viška tečnosti. Ovim procesom u tijelu se stvara odgovarajući balans natrijuma i kalijuma i smanjuje se rizik od hipertenzije.

Konzumiranjem hrane koja je bogata kalijumom održavate normalno funkcionisanje bubrega i spriječavate rast krvnog pritiska. Osobama koje pate od hipertenzije stručnjaci preporučuju tri namirnice koje su bogate kalijumom: avokado, cvekla i zelene mahune soje.

Polovina avokada (100g) sadrži 487 mg kalijuma, dok jedna šolja zelenih mahuna soje (155 g) sadrži 676 mg kalijuma, dok 170 g kuhane cvekle sadrži oko 518 mg. Ukoliko svakog dana konzumirate neku od ove 3 namirnice, uspjet ćete da smanjite rizik od visokog pritiska.

Napomena: Ukoliko imaate problem sa visokim krvnim pritiskom, neophodna je konsultacija sa stručnjakom!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh