Crna hronika

Zbog nevakcinacije 64 oboljelih u KS-u: Dvije bebe u teškom stanju

Mikrobiologinja Mirsada Hukić kaže da je vakcinacija najbolja prevencija za virusne bolesti za koje nemamo adekvatnih ljekova

Vakcina - Nezavisne.com

Epidemija virusnih bolesti u Kantonu Sarajevu ove godine je znatno porasla. Povećan je broj djece oboljele od ove zarazne virusne bolesti, a kako saznaje TV1.ba, dvije bebe su u izuzetno teškom stanju opasnom po život.

– Povećan je broj oboljelih u proteklom periodu. Ono što je jako bitno naglasiti je to da je 64 od 65 oboljelih nevakcinisano. Samo jedan je nepoznat vakcinalni status. To je sve posljedica nevakcinisanja, rekao je direktor Hitne pomoći KS-a Adem Zalihić.

Izostanak vakcinacija
Iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a za TV1.ba kažu da je od početka 2019.god. prijavljeno 65 slučajeva oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo. Ekipe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, provjerom podataka iz prijavljenih oboljenja, utvrdile su da su svi oboljeli iz skupine nevakcinisanih osoba.

Najveći broj prijava je zaprimljen u Opštini Novo Sarajevo, i to 30 prijava, a najviše oboljelih je u dobnoj skupini 2-5 godina, i to 21 oboljeli.

– Uzrok povećanja registriranog povećanja oboljelih od morbila je izostanak vakcinacije. Analizom vakcinalnih kartona u Kantonu Sarajevo utvrđeno je da je, prema procjenama, jednu dozu vakcine MRP primilo manje od 60% djece, dok je drugu dozu primilo oko 40% djece. Dodatni problem se javlja što se dobna granica oboljelih povećava prema starosnoj uzrastnoj skupini, tako da je registrovano 14 oboljelih starijih od 14 godina, istakla je epidemiologinja Aida Pitić ispred Zavoda za javno zdradstvo KS.

Kazala je da je sprečavanje oboljevanja od morbila u toj populaciji jedino moguće uz postizanje pokrivenosti sa vakcinom od 95%.

– Time se postiže kolektivni imunitet kada virus neće kružiti u popolaciji i time će biti zaštićene i osobe koje zbog zdravstvenih problema nisu mogle biti vakcinisane. Sve do tada ćemo imati pojave većeg broja oboljelih od bolesti koja se vakcinacijom može spriječiti. Svakodnevno prenosimo uposlenicima u zdravstvenim ustanovama, podsjećajući na potrebu prevencije bolesti ali i uposlenicima u ustanovama u kojima se radi sa djecom, kazala je Pitić.

Smatra da su morbili bolest koja se jako lako i brzo širi. Virus se širi kapljičnim putem, ali i preko predmeta opšte upotrebe.

– Ruke treba prati često, ukoliko vam sapun i voda nisu dostupni, očistite vaše ruke gelom za dezinfekciju (koji sadrži najmanje 60% alkohola). Ne dotičite vaše oči, nos niti usta. Ukoliko morate dotaći lice, pobrinite se da su vam ruke čiste. Pokrivajte maramicom usta i nos, ili rukavom podlaktice kada kašljete ili kišete. Nakon kašljanja i kihanja obavezno ponovo oprati ruke, i maramicu baciti u kantu za smeće. Pokušajte da izbjegnete bliski kontakt, kao što je ljubljenje, grljenje ili dijeljenje pribora za jelo ili piće, sa osobama koje su bolesne, savjetuje epidemiologinja Pitić.

Dobre strane vakcinacije daleko bolje od loših
Mikrobiologinja Mirsada Hukić kaže da je vakcinacija najbolja prevencija za virusne bolesti za koje nemamo adekvatnih ljekova.

– To je jedini način kako možemo spriječiti nastanak infekcije i to je stvarno blagodat, istakla je mikrobiolog Mirsada Hukić za TV1.ba i dodaje da ona nije rekla da vakcina nema dobre ili loše strane. Pojašnjava koje su bolje, a koje loše strane vakcine i vakcinacije.

– Dobre strane su daleko bolje od lošijih. Sa lošim se ne može ni porediti. U nekim rijetkim slučajevima može doći do komplikacija nakon vakcine što potenciraju ovi koji su pripadnici antivakcinalnog pokreta. To znači da mi ustvari ne smijemo vakcinisati djecu koja imaju neku akutnu bolest. Svako dijete prije vakcinacije mora biti pregledano, da slučajno ne boluje od neke bakteriološke ili virusne bolesti, rekla je Hukić.

Smatra da djeca koja su imunološki kompromitovana, koja imaju neku imunološku bolest, da njihov imuni sistem ne može da se bori protiv zaraznih bolesti i oni ne treba da se vakcinišu.

– Ta djeca ne mogu dati imuni odgovor na vakcinu, onakav kakav treba da bude. Takođe, djeca sa metaboličkim promjenama ne treba da budu vakcinisani jer imaju tu bolest koja je kontraindikacija vakcinacije, kazala je Hukić.

Ona je istakla da svi ostali treba da se vakcinišu.

– Ja preporučujem da to mora biti obavezno i da svi roditelji urade kako djeca ne bi oboljela od virusne bolesti, u ovom slučaju od morbila, rekla je Hukić za TV1.ba.

Uobičajene komplikacije zbog morbila uključuju infekciju uha i proliv. Neke osobe mogu imati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća i upala mozga.

MMR i autizam
Kao dugoročna komplikacija može se javiti subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE), vrlo rijetka, ali smrtonosna bolest centralnog nervnog sistema, koja se razvija od sedam do deset godina nakon što je osoba bolovala morbile.

Podsjećamo da je nova danska studija dokazala da vakcinacija nije štetna. Prvi autor studije, epidemiolog Anders Hviid iz Instituta Staten Serum u Kopenhagenu, jasno je istakao u komunikaciji sa medijima: “MMR ne uzrokuje autizam.”

U istraživanju su danski naučnici analizirali podatke prikupljene od sve djece rođene u Danskoj između 1999. i 2010. godine. Od 657.461 djece uključene u studiju, 6.517 ima dijagnostifikovan neki oblik autizma.

Međutim, nije bilo ukupnog povećanog rizika za ovaj razvojni poremećaj kod onih koji su primili MMR vakcinu u poređenju s onima koji nisu dobili ovu vakcinu, otkrili su istraživači.

Istraživači su također otkrili da nema povećanog rizika među djecom koja bi mogla biti neuobičajeno podložna autizmu, kao što su ona s bratom ili sestrom koji već imaju poremećaj iz autističnog spektra,prenosi Oslobodjenje


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh