Zdravlje

Prirodni dezodoransi: Neka vaš dom zamiriše ružom, jorgovanom, narančom

U doba kada se nije znalo za aerosole, prirodna aroma biljnih tvari bila je blagotvorna svim ljudima. Kuhinjske i ustajale mirise prekrivali su botanički mirisi. Ništa nije moglo biti ugodnije i svježije. Biljkama možete osvježiti stan i obradovati sebe i svoje goste. A možete ih upotrijebiti i za prikrivanje mirisa kuhinje, duhana i drugih. Poklanjamo vam nekoliko savjeta za zdrav i čist dom koje možete odmah isprobati

prirodni dezodorans-Aura.ba

Dezodorans od narandže

Ogulite jednu narandžu i stavite nekoliko korica u pećnicu. Zagrijte na 175 °C i ostavite vrata pećnice otvorena. Vaš stan brzo će se ispuniti bujnim mirisom narandžine kore. Ta jednostavna metoda odlična je i za uklanjanje posebnih mirisa, nastalih upotrebom nekih hemijskih sredstava za čišćenje pećnice. Možete i baciti nekoliko korica narandže u vatru ili na električno kolo, piše “Aura.ba“.

Mistični ruzmarinov parfem

Aroma ruzmarina podsjeća na drevne svečanosti i magične obrede. Svoj stan možete namirisati bacivši nekoliko suhih grančica u kamin ili ih stavite u sve prostorije na papir na police, među knjige ili na okvire prozora. Povremeno ih možete osvježavati s nekoliko kapljica ruzmarinove esencije.

Druga metoda sastoji se u pripremanju čaja (veliki prstohvat ruzmarina u litri vode) i ostavljanju čaja da vrije nepoklopljen. Za vrijeme isparavanja, njegov miris djelotvorno će dezodorirati cijelu kuću. Istu metodu možete primijeniti i, recimo, s cimetom, klinčacem, mahunama vanilije, korijenom irisa, sandalovinom ili metvicom.

Kuglica od karanfila

Nabijte karanfile na površinu malene narandže kojoj je tanka kora. Kora bi se jedva trebala vidjeti od karanfila. Uvaljajte narandžu u cimet i prašak od perunikinog korijena (pokušajte da se što više praška uhvati). Umotajte narandžu u svileni papir i nekoliko sedmica je držite na suhom i hladnom mjestu.

Na kraju tog perioda uklonite svileni papir i uklonite višak praška. Vaša kuglica je spremna i vrpcom je možete objesiti u ormaru da bi uklanjala vonj vlage i dala odjeći delikatni miris. Ta kuglica bit će parfimirana i nakon nekoliko godina.

Smjesa s ružom

Brižljivo pomiješajte u velikoj posudi: 1/2 čašu suhih ružinih latica, 1/2 kahvene kašičice pahuljica narandže-metvice, 1/2 kahvene kašičice crnike (mačkova brka) u prahu, 1/2 kahvene kašičice cimeta u prahu, 1/2 perunikininog korijena u prahu.

Nabijte tu smjesu u posudu. Čvrsto zatvorite. Ostavite tako barem tri sedmice, ali otvarajte posudu svaka dva ili tri dana da biste promiješali sadržaj. Zatim stavite u male i niske posude koje će poslužiti kao raspršivači.

Da biste namirisali prostoriju, jednostavno otvorite posudu. Kada se zrak osvježi tim mirisom, vratite poklopac jer se aroma i dalje akumulira. Neke smjese čuvaju svoj miris i nakon nekoliko godina.

Engleska smjesa

Pripremite smjesu od ružinih latica, cvjetova lavande, klinčaca i bilo kakvog mirisnog cvijeća. Potom pripremite drugu smjesu: 120 g perunikina korijena u prahu, 60 g klinčaca u prahu, 60 g cimeta u prahu, 120 g smole javanskog tamjana, mirhe, 30 g kardamona, vrtnog papra, 1 kahvena kašičica esencije ružičaste geranije, 1,5 kg krupnozrne soli.

Na dno posude, širokog otvora, stavite sloj suhih cvjetova, potom sloj druge smjese i ponavljajte tako dok posuda ne bude puna. Zatvorite je i pustite da stoji nekoliko sedmica. Nakon toga sve dobro promiješajte i premjestite u manje posude za raspršivanje.

NAPOMENA: moguće varijacije su neograničene. Možete dodavati začine, suhi limun, narandžinu koru, smole, esencije, komadiće sandalovine, lovora ili cedrovine, kao i cvijeće po vašem izboru. Osim suhih latica, većina sastojaka je smrvljena, svedena na količinu graška ili je u prahu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh