Zdravlje

Ova biljka je čudo, nema šta ne liječi: Tjera bronhitis, astmu i odlična je prevencija raka!

Miris zove je specifičan, a njena ljekovita svojstva su višestruka.

Zova - Ljepota.ba

Zova važi za jednu od najljekovitijih i najstarijih biljaka Evrope, a na našim prostorima je jedna od najzastupljenijih, piše “Stil“.

Naime, svi njeni dijelovi, počev od korijena do cvijeta i ploda čuvaju zdravlje, te liječe bronhitis, astmu, kašalj, početni stadijum upale pluća i upale i infekcije grla. Pomaže i kod gušenja u grudima, jača imunitet.

Prepuna je moćnih antioksidanasa Flavonoida, a cvjetovi su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C.

Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, C i B.

Bazga pomaže i u liječenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Bitno je znati da se koristi samo unutrašnji, zeleni dio zove. Kada je uberete, cvjetove stavljajte na papir i čuvajte na toplom mjestu do potpunog sušenja. Ako da cvijet promijeni boju, odnosno potamni, bacite ga!

Zova djeluje i kao blagi laksativ, te se preporučuje njeno uzimanje kod crijevnih i probavnih smetnji, a pošto je prijatnog ukusa mogu je koristiti i djeca.

Njena diuretička svojstva prijaju radu bubrega i urinarnog trakta, a detoksikacijsko dejstvo pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.

Osim toga, pomaže i kod akni, čireva, konjuktivitisa i kožnog osipa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh