Zdravlje

HEMIKALIJE U DOMAĆINSTVU: Čišćenje može oslabiti vaša pluća kao pušenje

Sredstva za čišćenje mogu imati isti efekat na naša pluća kao i pušenje kutije cigareta dnevno, utvrdili su naučnici

Prema jednoj studiji, redovno korištenje sprejeva za čišćenje može biti štetno po zdravlje koliko i pušenje, posebno za žene.

Naučnici sa norveškog univerziteta u Bergenu pratili su 6.000 ljudi koji su koristili sredstva za čiščenje oko 34 godine, piše u studiji objavljenoj u časopisu Thoracic Societi, pišu “Vijesti“.

Otkrili su da je smanjenje funkcije pluća, posebno kod žena koje redovno koriste sredstva za čišćenje, ekvivalentno onome kod žena koje su pušile 20 cigareta dnevno, prenosi Newsweek.

“Dok su kratkoročni efekti hemikalija za čišćenje na astmu bolje dokumentovani, mi ne znamo njihov dugoročni uticaj”, kaže dr Cecile Svanes, profesorica na Univerzitetu u Bergenu u Norveškoj, glavna autorica studije.

“Bili smo zabrinuti zbog činjenice da takve hemikalije, koje progresivno uzrokuju oštećenja respiratornog trakta, iz dana u dan, iz godine u godinu, mogu ubrzati slabljenje funkcije pluća koje se javlja s godinama”, rekla je Svanes.

Naučnici preporučuju da se izbjegavaju hemijski proizvodi i da se koriste mikrovlakna i voda.

Stručnjaci povezuju slabljenje plućne funkcije sa oštećenjem na sluznicama disajnih puteva uzrokovanim sredstvima za čišćenje.

Studija francuskih naučnika iz 2017. pokazala je da su medicinske sestre, koje su koristile dezinfekciona sredstva za čišćenje površina najmanje jednom nedeljno, povećale rizik od razvoja plućnih bolesti za 24 do 32 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh