Zdravlje

Izvedena prva hirurška operacija putem 5G mreže

Prvu hirurška operaciju na svijetu pomoću nove generacije mobilne telefonije 5G, izveo je u srijedu jedan španski doktor u direktnom prijenosu s glavne pozornice Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni.

ilustracija

Ta pomoć je već bila korištena u medicini, ali 5G nudi kraće vrijeme reakcije, odnosno kašnjenja, te bolju sliku od prethodnih mreža i tako ograničava opasnosti pogreške i daje više informacija liječničkoj ekipi.

Tokom operacije veza 5G je omogućila kašnjenje od 0,01 sekunde, prema 0,27 sekunde na mrežama 4G koje se trenutno koriste posvuda u svijetu.

Prema većini stručnjaka, 5G bi trebala omogućiti hirurzima da operišu s udaljenosti preko robotizovanih ruku.

Tokom te operacije doktor Antonio de Lacy je u stvarnom vremenu pružao savjete i tehničku pomoć putem mreže 5G hirurškoj ekipi koja je izvodila operaciju tumora crijeva u bolnici Hospital Clinic u Barceloni, pet kilometara od MWC-a.

Izvršni direktor Svjetske udruge operatera GSMA John Hofmann je garantovao da se radi o prvoj hirurškoj operaciji koja je direktno prenošena u stvarnom vremenu preko 5G, prenosi “Hina”.

“To je prva stvarno revolucionarna premijera i tek jedna od brojnih prednosti koje donosi 5G”, dodao je Hoffman.

“Ovo je prvi korak prema našem cilju da u bliskoj budućnosti izvodimo hirurške operacije na daljinu”, ocijenio je de Lacy.

“Ako izvodite operaciju s udaljenosti morate imati utisak da ste lično na licu mjesta. Ne možete imati više od jedne ili dvije milisekunde kašnjenja. Zato je 5G zanimljiv”, objasnio je generalni direktor GSMA Mats Grandryd.

Mala kašnjenja, veći kapacitet i brži protok kod 5G mogli bi preobraziti brojne primjene, od video igara na mobilnom telefonu do fabrike robota, preko jako očekivanog samovoznog automobila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh